Foto: Tomislav Kristo / CROPIX/Ilustracija

Srbi pitali Zagrepčane da nabroje pet gradova u Srbiji: ‘Jedan odgovor će vas oduševiti’

Autor: Z.S.

Srpski portal Telegraf odlučio je napraviti anketu među stanovnicima Zagreba kako bi vidjeli kakvi su po pitanju zemljopisa. Preciznije znanja o srpskim gradovima. “Ovo je hit: Pitali smo Hrvate u Zagrebu da nabroje pet gradova u Srbiji, jedan odgovor će vas oduševiti”, popratili su tekst tim naslovim te su istaknuli kako neki Beograđani i Zagrepčani prilično dobro vladaju geografijom, a neki baš i ne.

“Vježba geografije i poznavanja susjedstva”, tako se može nazvati anketa koju smo proveli u Beogradu i Zagrebu. Građani glavnog grada Hrvatske dobili su zadatak da nabroje gradove u Srbiji, dok je u našem glavnom gradu bilo potrebno učiniti istu stvar u suprotnom smjeru. Moramo reći, bilo je prilično zanimljivo, piše Telegraf.

Foto: Tom Dubravec / CROPIX

Priština u Srbiji?

“Ono što se moglo zaključiti jeste da stariji Zagrepčani sigurno mogu nabrojati mnogo više od pet gradova u našoj zemlji, ali da to neki žele, a neki ne žele učiniti. Kod hrvatske mladeži ta rezerviranost je uvelike manja, ali je očito i manje poznavanje Srbije. Jedan mlađi sudionik ankete je, kao što i sama rezolucija 1244 UN govori, naveo Prištinu kao sastavni dio naše zemlje”, otkrili su odgovor koji ih je oduševio i nastavili.

“Naravno, za nas to i nije neka novost ili nešto za čuđenje, ali je trivija koja je privukla pažnju zbog same činjenice da Hrvatska priznaje tzv. Kosovo”, istaknuli su.

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Nabrajala BiH gradove

“Jedna simpatična cura u Zagrebu je počela nabrajati gradove Bosne i Hercegovine umjesto Srbije, ali ćemo to uzeti kao nespretnost. U svakom slučaju, bilo je osmijeha i većina ljudi je prihvatila pitanje bez velikih predrasuda. S druge strane, mnogi stariji Beograđani su ‘kao iz topa’ naveli hrvatske gradove, a mnogi su nastavili razgovor u lijepom tonu o mjestima koja su im draga u susjedstvu.

Srbin u Americi prodaje jelo koje svatko zna napraviti i živi kao kralj: ‘Radim tri dana tjedno’
Gotovo svi u Beogradu su znali nabrojati koliko je potrebno, ali i više od toga. Kod starijih sugrađana jasno je poznavanje države s kojom su bili u zajednici u bivšoj Jugoslaviji, dok mlađi idu na provjerene odgovore poput Zagreba, Splita, Dubrovnika…”, objavio je srpski portal.
Autor:Z.S.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.