FOTO: YouTube

Spikerica požalila što je karijeru završila rečenicom: ‘Započelo je bombardiranje Jugoslavije’

Autor: B.G.

Ljiljana Marković, lijepa, odmjerena i dostojanstvena TV voditeljica, godinama je putem TV ekrana stanovnicima bivše države prenosila najvažnije vijesti. Prve korake napravila je na radiju s tri godine, a kasnije u Dječjoj dramskoj grupi Bate Miladinovića. Glumu je studirala s Ružicom Sokić, Nikolom Simićem, Batom Živojinovićem i Radom Đuričin. Na Televiziji Beograd radila je od njenog osnivanja 1958. do mirovine 2000. godine.

Godine 1962. postala je voditeljica TV Dnevnika Televizije Beograd. Ostalo je povijest i svi su je pamtili kao lice i glas koji izgovara čuvenu rečenicu: “Gledali ste Dnevnik, laku noć i prijatno”.

“U inozemstvu takve emisije uglavnom vode muški spikeri, dok kod nas, kao što znate, praksa je pokazala da u ozbiljnim političkim emisijama odgovara žena spiker. Izmjenom lika potencira se i skreće pažnja na pojedine grupe vijesti. Opravdanja, dakle, ima, ali isto tako ima i razloga protiv. Meni često zamjeraju da sam u Dnevniku preozbiljna, ali to mora tako biti jer to zahtjeva karakter emisije”, ispričala je Ljiljana svojevremeno.

Žali za samo jednom rečenicom

“Posljednji put sam radila pred bombardiranje 1999. I danas mi je žao što sam karijeru završila prenoseći vijest da je počelo bombardiranje Jugoslavije”, ispričala je Marković te nastavila pričati o devedesetima.

“Najteže mi je u karijeri bilo devedesetih, kad je počeo rat u Bosni. Sestra mog supruga Branka Marković Obradov živjela je u Sarajevu sa svojom obitelji. Dolazila bih u redakciju i morala sam da čitati vijesti na drugom programu… Svaki put kad sam ulazila u televiziju, morala sam popiti nešto za smirenje da bih mogla izdržati pritisak. Čitala sam vijesti, a što se stvarno događa u Sarajevu znala sam od svoje rodbine”, dodala je.

Inače, Ljiljana je nedavno proslavila svoj 89. rođendan: “Moja kćer Duca zna reći da je teško pronaći nekog tko je imao ovako lijep život. Žao mi je što moj Saša nije tu. Otišao je prerano 1994. godine. Bilo mi je teško, ali život ide dalje. Prije dvadesetak dana proslavila sam i 89. rođendan. Uživam u svakom novom danu i trudim se da ne skidam osmijeh s lica”, ispričala je Ljiljana za Kurir.

Autor:B.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.