Foto: Screenshot

‘SPAVAŠ LI MIRNO TOMISLAVE BRALIĆU?’ Obradili hit Iron Maidena, fanovi oduševljeni: ‘Ovo je u rangu s originalom’

Autor: T. Š.

Tradicionalna hrvatska vokalna glazba koja se nalazi na popisu nematerijalne svjetske baštine u Europi vremenom je poprilično evoluirala od tipičnog tradicijskog oblika pjevanja i postojanja klapa. Dokaz tome su brojne uspješne klape današnjice, a među njima se našla i Metaklapa, koja je sjajan primjer razvoja klapskog pjevanja.

Metaklapa je uspjela zadržati jedan od najprepoznatljivijih autohtonih hrvatskih glazbenih izričaja te mu udahnuti novu dimenziju spajajući tradicionalnu klapu i metal glazbu.

Talentirani dečki iz a cappella metal banda Metalkapa obradili su singl “Fear of the Dark”, Iron Maidena i oduševili slušatelje. Ranije su objavili spot za pjesmu “Blood Brothers”. Obrada je oduševila fanove Iron Maidena i metal glazbe diljem svijeta, a komentari govore dovoljno sami za sebe. Izvukli smo nekoliko:

“Nikad ne komentiram, ali baš nikad….a ovaj video moram komentirat i pre pre pre pre dobar je, obrada vrhunska,… ma sve. Maidene slušam otkad znam za sebe i njihov sam veliki fan. Ovu pismu slušam već po 100-ti put i svaki put je želim ispočetka poslušati. Ne sumnjam da će bit još koja obrada Iron Maidena. Svaka čast momci!!! Samo naprid!!!!”

“Onaj osjećaj kad 30.puta slušaš jednu pjesmu i već planiraš 31. Nevjerojatan cover dečki svaka vam dala! Kapa do poda! Djelim svima i svuda vi zaslužujete 10 milja pregleda ne ovih par desetaka tisuća!”

“Jbt naježio sam se. Moćno, svaka čast dečki!”

“Znači, preeeevrh! 15 puta već slušam”




“Uz vojnu muziku i cijelu ceremoniju, neka me uz ovu obradu pokopaju. Genijalni ste!!!!

“Toliko sam puta slušao ovu stvar… i ovo je u rangu s orginalnom!

“Ma kako Maideni mogu ovako dobro zvučat u klapi? Alo!? Ljudi, VRH!” nizali su se komentari, a netko se našalio i spomenuo jednog od najboljih hrvatskih pjevača, kojeg je upravo članstvo u klapi najviše proslavilo: “Svaka čast!!! Bravo!! Prava klapa, i više ste klapa od 90% hrvatskih klapa!! Spavaš li mirno Tomislave Braliću?”




Metaklapa izvodi pjesme Iron Maidena bez instrumenata, ali s briljantnim vokalima u a capella verziji. Grupu čine Davor Capković i Matej Pavlić (tenor), Tonko Podrug, Boris Capković (bariton), Dino Demicheli i Ante Kovačević (bas).

Članovi grupe spajaju tradicionalnu klapu i metal glazbu i tako su sačuvali duh tradicije klapa, ali i žestoki karakter metal glazbe. Njihov prvi album “The Choir of Beasts” izlazi 2022., producirao ga je Marko M. Sekul koji je već sa spojem metala i etna s bandom Manntra ostvario međunarodni uspjeh.

Posebnost Metaklape je prepoznala i njemačka izdavačka kuća NoCut Entertainment s kojima su ove godine potpisali ugovor. U Hrvatskoj i regiji Metaklapu zastupa Menart.

Inače, jedan od najpoznatijih klapskih nastupa svih vremena je nastup klape Cambi na sprovodu prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.

Autor:T. Š.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.