Složenac od krumpira s kuhanim povrćem: Brzi ručak od kojega ćete garantirano biti siti

Autor: T.Š./7Dnevno

Sastojci:

4 veća krumpira, oguljena i narezana na tanke kolutove
1 velika glavica luka, tanko narezana
2 šalice ribanog sira po vašem izboru (npr. cheddar, gouda)
1 šalica vrhnja za kuhanje
2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
2 žlice maslaca


sol i papar po ukusu
svježi peršin (za dekoraciju, po želji)
1 glavica brokule ili 4-6 mrkvi, oguljenih i narezanih na komade (po želji)

Ukusna tjestenina s umakom od rajčice: Lagan i jeftin ručak

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 180 °C. U velikoj tavi rastopite maslac na srednje jakoj vatri. Dodajte narezani luk i sitno nasjeckani češnjak pa pržite dok luk ne postane staklast. U posudi za pečenje složite jedan sloj narezanih krumpira. Posolite i popaprite po ukusu. Preko krumpira stavite polovicu prženog luka i češnjaka, a zatim dodajte polovicu ribanog sira. Ponovite slojeve s preostalim krumpirom, lukom i sirom. Prelijte sve vrhnjem za kuhanje, pazite da se svi sastojci dobro natope. Pokrijte posudu za pečenje aluminijskom folijom i stavite je u zagrijanu pećnicu. Pecite složenac u prekrivenoj posudi 45 minuta. Nakon toga, uklonite foliju i pecite još 15-20 minuta ili dok krumpiri ne postanu nježni i površina lagano zlatnosmeđa.

Stavite veliki lonac vode na štednjak i pustite da proključa. U kipuću vodu dodajte komade brokule ili narezane mrkve. Kuhajte povrće 5-7 minuta (brokula) ili 10-15 minuta (mrkve) ili dok ne postane nježno, ali još hrskavo. Ocijedite kuhano povrće i poslužite ga sa složencem od krumpira. Po želji prije posluživanja jelo pospite peršinom.




Autor:T.Š./7Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.