Foto: Dragan Matic / Cropix/Ilustracija

Slika hrvatskog umjetnika prodaje se za basnoslovnu cifru: Pogledajte koliko Englezi traže

Autor: I.G.

Na web stranici engleskog trgovca umjetninama Sothebys pojavila se slika hrvatskog neoavangardnog slikara. Riječ je o slici “Crna linija” Josipa Vanište, a Englezi za ovo remek djelo traže nevjerojatnih 300.000 do 500.000 Eura. U napomeni pored slike stoji kako je riječ o vlasništvu iz privatne kolekcije.

“Naslikana 1964., Crna linija temeljno je djelo najznačajnijeg hrvatskog konceptualnog umjetnika”, piše u opisu slike.


Foto: Screenshot/Sothebys/Josip Vaništa/Black Line

‘Dio njegovih eksperimenata’

Josip Vaništa ostao je upamćen kao izniman predstavnik hrvatskog pokreta neoavangarde. U razdoblju od 1961. do 1964. godine stvorio je seriju slika na kojima je debela, horizontalna monokromatska linija bila postavljena nasuprot jednobojnoj pozadini.

Europom se proširio glas o ukletoj kući iz Hrvatske: U njoj se navodno događaju jezive stvari

“Ove slike obilježene su jednom širokom linijom koja se proteže sredinom platna, nastavljajući se beskrajno izvan same slike. Ova djela bila su dio njegovih eksperimenata”, navodi Sothebys.

Josip Vaništa, rođen 1924. u Karlovcu, započeo je svoje obrazovanje u gimnaziji na Rakovcu, predgrađu Karlovca, te je maturirao 1943. Nakon dvogodišnje pauze. Upisao je Likovnu akademiju u Zagrebu i1948. godine apsolvirao je Nastavnički odjel, a 1950. završio specijalnu slikarsku školu pod vodstvom Marina Tartaglie. Početkom iduće godine počeo je s profesorskim radom na Tehničkom i Arhitektonskom fakultetu, gdje je ostao do 1994.

Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

Izložba na Jelenovcu

Zimi 1986. godine, kasnija verzija “Crne Linije” postala je predmet umjetničkog eksperimenta i performansa, tijekom kojeg je slika bila izložena nekoliko dana u prirodnom okruženju šume parka Jelenovac u Zagrebu.

“Crna Linija ima iznimnu važnost za povijest hrvatskog suvremenog slikarstva kao prvi primjer dematerijalizacije umjetničkog objekta. Također je značajna u kontekstu teorijskog rada Gorgone i suvremenih umjetničkih praksi u Europi i šire, uključujući pokrete poput Fluxusa, njemačke skupine Zero i talijanske galerije Azimut te časopisa Azimuth, kao i događanja, djela Piera Manzonija, Yvesa Kleina, Daniela Spoerrija, Lucija Fontane i Ada Reinhardta”, navodi Sothebys.
Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.