Foto: YouTube

Slađana Milošević se borila protiv opake bolesti: Može se prepoznati po suhim očima i ustima

Autor: Dnevno.hr/T.Š.

Umjetnica Aleksandra Slađana Milošević preminula je u utorak u 69. godini života, od duge i teške bolesti, Sjögrenovog sindroma, zbog kojeg je izgubila dosta kilograma, a prošle godine je bila i hospitalizirana.

Slađana je vjerovala kako njenoj bolesti jedino može pomoći kineska tradicionalna medicina. Smatrala je da se o bolesti treba liječiti i tijelo, ali i psiha.

“Bolest nosi naziv Sjögrenov sindrom. Njena simptomatologija i način liječenja i dalje su nepoznati mnogim doktorima. Često je svode na pojednostavljeni imunološki poremećaj, a ona je u stvari smrtonosna. Nažalost, bolest je vrlo teška, s brojnim imunološkim promjenama. Napada sve tjelesne sustave. Jedino kineska tradicionalna medicina može pomoći, jer od ranih dana tretira čovjeka kao jedinstvenu cjelinu. U zapadnoj medicini jedino psihosomatika ima takav pristup. Čovjek je jedinstvo tijela i psihe i samo tako se može liječiti”, govorila je Slađana Milošević za Kurir prošle godine.

“Tu je krenuo jedan jako loš tretman”

Slađana nije smatrala da su svi ljudi jednaki, niti da svi zaslužuju oprost, a posebno ju je zasmetao bolnički tretman kojega je doživjela prošle godine. Smatrala je da joj je bila uskraćena sloboda.

Naime, pojasnila je kako je često morala odlaziti na bolničke tretmane, jer nije lijekove mogla uzimati oralno već intravenozno. Očekivala je tada da će biti smještena na svom odjelu na koji je i inače bila smještena, no završila je na intenzivnoj, što joj se nimalo nije svidjelo.

Žalila se na osoblje, na činjenicu da nije mogla otići sama na toalet.  “Tu je krenuo jedan jako loš tretman. Osobe koje su se tu našle bile su surove prema svim bolesnicima, ne samo prema meni. Bilo mi je jako teško trpjeti to zlostavljanje, te uvrede”, tvrdila je umjetnica koja je posebno zamjerila jednoj mladoj medicinskoj sestri što joj se obratila s ‘ti’. “Ja to ne dozvoljavam. Ne mislim da smo svi jednaki”, komentirala je Slađana.
Suhoća usta i očiju čest je put do oboljenja brojnih drugih organa

Prvi simptom su obično suha usta

Sjögrenov sindrom je kronična, upalna i reumatoidna bolest koja se može prepoznati po suhim očima i ustima. Javlja se kao primarno oboljenje, a obično je povezan s nekom od drugih sistematskih bolesti vezivnog tkiva, najčešće sa sistemtskim lupusom ili reumatoidnim artritisom.
Glavni uzrok ove bolesti je genetska predispozicija autoimuno reaktivnih osoba, koja uz djelovanje normalnih imunoloških mehanizama dovodi do nastanka upalnog procesa i oštećenja tkiva, a moguć je razvoj i malignog limfoma.

Prvi simptom bolesti su obično suha usta, a oboljela osoba može osjećati grebanje, suhoću i svrab u oku.

Autor:Dnevno.hr/T.Š.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.