Foto: Guliver image

Sin ga nije poznavao, a kćeri su bile male kada je umro: Evo gdje su danas djeca Krešimira Ćosića

Autor: I.D.

Veliko ime hrvatske i svjetske košarke zasigurno je Krešimir Ćosić. On je osvojio gotovo sve što se može osvojiti u amaterskoj košarci, a ostavio je trag i u sveučilišnoj američkoj košarci.

Uz sportsku karijeru, brinuo je i o svojoj obitelji. Njegova supruga Ljerka bila je mu je najveća podrška, a kćeri Ana i Iva išle su u osnovnu školu kada je on preminuo, dok njegov sin Krešimir Petar ga se gotovo ni ne sjeća.


Želi sačuvati očevu ostavštinu

Da sjaj ove košarkaške legende i dalje sjaji, pobrinula se njegova najstarija kći Ana Ćosić Pajurin, koja je završila i izdala knjigu o životu svog oca Kreše. Ta knjiga, koja obuhvaća oko 400 stranica, 2019. je izašla u prodaju. Nastala je temeljem memoarskih zapisa Kreše Ćosića i prati njegovu životnu priču od početaka u košarci 1965. godine do završetka njegove karijere 1983. godine.

VELIKOG HRVATA PRATILE ISTRAGE I UDARCI: Jugoslavija ga proganjala zbog vjere, a umro je služeći domovini

U knjizi “Igraj, vjeruj, živi” detaljno se opisuju tadašnji igrači i uspjesi jugoslavenske košarke, kao i Ćosićeva osobna razmišljanja o životu. Knjiga zapravo služi kao svjedok jednog važnog razdoblja u povijesti košarke i društva. Uz sve to što je istražila i napisala o ocu, Ana vodi i Udrugu Dani Krešimira Ćosića, a osvanula je u javnosti zbog predstavljanja rezultata udruge.

“Bio je to rudarski posao, i vrlo odgovoran, jer odgovarala sam za očeve riječi. U rukopisima bih nailazila na pet verzija iste priče, i onda sam ih kombinirala, uzimajući od svake ono što mi se činilo najbolje. Sin je često ulazio u sobu dok sam bila okružena kutijama s rukopisima, znao je da ne smije ništa dirati i samo je zapitkivao, Kad ćeš završiti dedinu knjigu?”, ispričala je svojedobno Ana.

Foto: Marko Todorov / CROPIX

Naime, Ana je za Gloriju 2019. otkrila niz detalja o svom ocu te je dodala da mu je vjera bila jako bitna. Krešo Ćosić je bio sljedbenik Mormonske crkve i u Hrvatskoj je 1975. osnovao mormonsku zajednicu.

Međutim, Krešo je preminuo nakon jednogodišnje borbe s limfomom, u 47. godini, u Baltimoreu, dok je bio u diplomatskoj službi. Njegova supruga Ljerka ostala je s 43 godine sama s troje djece: Ani je bilo 11 godina, Ivi deset, a najmlađem Krešimiru Petru samo dvije i pol godine.
Ljerka je ostala sama s djecom

Supruga Krešimira Ćosića vratila se djecom u Zagreb, u obiteljsku kuću, u kojoj su živjeli i prije odlaska u SAD i gdje su se nakon isteka suprugovog mandata u diplomaciji namjeravali svi zajedno vratiti… Kako nije imala nikoga od najbliže obitelji, Ljerka je ostala doma uz djecu dvije godine da steknu sigurnost i naviknu se na novu sredinu, školu i vrtić.

Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

Nije imala s kim podijeliti svoje brige, ali ni pravo na tugu i najvažnije joj je bilo kako će se djeca nositi s time da su ostali bez oca. Kćeri su ga pamtile, a sin je dok je jednom gledao njegov portret, koji je naslikao Mladen Veža, rekao: “Vidiš kako je to tužno, to mi je otac, a ja ga ne poznajem…”

Foto: Darko Tomas / CROPIX

“U početku mi je bilo najteže za blagdane, na Božić i Uskrs, a posebno mi je bilo teško kad su se kćeri udavale jer znam koliko ih je volio i što bi to njemu značilo. Bio bi najponosniji čovjek na svijetu.

Umjesto oca, i Anu i Ivu brat je vodio do oltara u crkvi u Remetama, gdje su svi troje i kršteni. Nedostajao mi je i kad sam dobila unučad, prije šest godina Ivinu Natali i Aninog Bornu prije četiri i pol”, rekla je Ljerka Ćosić, koja je radila kao upraviteljica Gradskih groblja, a početkom 2019. otišla je u mirovinu.

GENERAL ĆOSIĆ PROMOVIRAO KNJIGU: Iznenadit će vas tko je sve bio nazočan
Jedino se Ana okušala u košarci

U međuvremenu, Ćosićeva su djeca dobila stipendije za Brigham Young University u saveznoj državi Utah, gdje je i njihov otac nekada studirao. Stipendiju je iskoristila samo Ana, koja je bila izvanredna košarkašica i članica hrvatske kadetske reprezentacije.

Foto: Jure Miskovic / CROPIX

Nakon godinu dana boravka u Americi, Ana je odlučila prestati igrati košarku jer više nije osjećala strast prema tome sportu. Treninzi su postali prenaporni, a njezin krajnji cilj nije bio profesionalno bavljenje košarkom. Umjesto toga, diplomirala je u području poslovanja i komunikacija, radila godinu dana u marketinškoj agenciji, a zatim se vratila kući jer joj je nedostajala obitelj.

‘Krešo je bio duhovit i šarmantan’

Mlađa kći Iva, koja je stekla diplomu iz biokemijskog inženjeringa, i sin Krešimir Petar su se amaterski bavili košarkom. Unatoč tome što se Krešimir Petar pripremao za upis na Brigham Young nakon srednje škole, na kraju je promijenio svoje planove.

Njegova majka je poštovala njegovu odluku, te je on nastavio studirati međunarodno poslovanje u Zagrebu. Natali i Borna, unuci Kreše Ćosića, svjesni su da je njihov djed bio slavan košarkaš, a u dvorištu obiteljske kuće postavljen je košarkaški koš, koji je Ana dobila kao poklon za svoj 13. rođendan.

Foto: Guliverimage

Krešo je bio duhovit i šarmantan, plijenio je svojim osmijehom, a krasilo ga je iznimno poštenje, dobrota i spremnost da pomaže drugima. Kad se razbolio, vjerovao je da će pobijediti bolest, nije uopće sumnjao u izlječenje. Nakon transplantacije koštane srži stanje mu se, nažalost, pogoršalo, bio je svjestan da se bliži kraj. Znala sam noćima ostajati uz njega u bolnici u Baltimoreu, a on mi se na toj brizi stoput zahvaljivao… “, dodala je za Gloriju Ljerka Ćosić, koja čuva suprugove medalje, trofeje, lopte, fotografije, postere.

Autor:I.D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.