SIMBOL ČISTOG PROSTORA: Koristite li tamjan u svom domu?

Autor: R.M.

Tamjan je tradicijska aromatska smola drva iz roda Boswellia iz porodice Burseraceae čije drvo raste diljem svijeta.

Zarezivanjem stabla dobiva se smola koju koristimo tisućama godina – kao ceremonijalni medij zaštite prostora i meditacije, piše magazin Svjetlost.

Jedno od najranijih spomena tamjana nalazi se u bilijskoj knjizi Postanka (37, 25), a odnosi se na pustinjske trgovce Jišmaelce kojima su Jakovljevi sinovi prodali svojeg brata Josipa. U Starom zavjetu također se često spominje tamjan iz Arabije. Iako su mnogi upoznati s mirisom tamjana koji se koristi za meditaciju ili čišćenje prostora, on ima i iznimnu ljekovitu svrhu. Radi se o smoli koju stvara bilo koja vrsta drveća koje pripada rodu Boswellia, no najviše je cijenjena Boswellia serrata.

Kroz povijest, uporaba ove smole je dobro dokumentirana, a njenu vrijednost potvrđuju i brojna moderna istraživanja. Najpoznatije terapeutske svrhe danas uključuju liječenje astme, artritisa, raka, upalnih bolesti crijeva i gastrointestinalnih problema. Odlično djeluje i na kožu, što je vidljivo u tretmanima kože oštećene radioterapijom. Tamjan se može koristiti u obliku ekstrakta i kao eterično ulje, a u oba slučaja je vrlo djelotvoran. Kemijski sastav se malo razlikuje od vrste do vrste, no gledano u cjelini, tamjan sadrži korisne terpenske spojeve, između ostalih limonen, alfa-pinen, beta-pinen, camphene i mircen. Kada je riječ o antitumorskom djelovanju, ulje tamjana je pokazalo svojstva citotoksičnosti, apoptoze i antiproliferativnosti protiv raznih tumorskih staničnih linija, uključujući i rak gušterače.

Ulje tamjana se može koristiti i u druge svrhe, primjerice za ublažavanje stresa, u obliku mirisnih kupki ili dodavanjem u osvježivače zraka. Koristi se i za čišćenje doma, budući da posjeduje antiseptička svojstva te za oralnu higijenu, a dodavanjem u neko ulje, poput ulja kokosa ili badema, za njegu problematične kože i zacjeljivanje rana. Korisno je i u ublažavanju simptoma gripe, omogućava izbacivanje sluzi i prohodnost dišnih putova kada se koristi za inhaliranje.

Pri kupovini ulja tamjana pripazite da se radi o čistom, 100% eteričnom ulju, a ne o sintetičkom mirisnom ulju, budući da ono sadrži sintetičke komponente i nema terapijske vrijednosti.

Autor:R.M.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.