fbpx
Foto: Guliver Image/ Nderim Kaceli

OTKRIVENO KAKO SE VARALO S GLASOVIMA NA EUROSONGU: ‘Nepravilnost u ovakvim razmjerima je bez presedana’

Autor: Dnevno.hr/T. Š.

Azerbajdžan, Gruzija, Crna Gora, Poljska, Rumunjska i San Marino zemlje su koje su u velikom eurovizijskom finalu i drugom eurovizijskom polufinalu bile izuzete od glasanja, nakon što su organizatori Eurosonga, ljudi iz Europske radiodifuzijskog udruženja (EBU), ustanovili izvjesne nepravilnosti prilikom glasovanja njihovih žirija.

Europska radiodifuzna unija (eng. European Broadcasting Union – EBU) izdala je priopćenje u kojem su objasnili što se točno dogodilo, a sumnju je potaknuo vrlo neobičan način glasovanja. Naime, žiriji iz ovih šest zemalja međusobno su si dodjeljivali najviše iznose bodova, odnosno dogovorili su se da će glasati jedni za druge i jedni drugima davati najviše ocjene.

“U drugom polufinalu uočeno je da su četiri od šest žirija uvrstili pet preostalih zemalja u svojih pet najboljih (uzimajući u obzir da nisu mogli glasati za sebe); jedan žiri je glasovao za istih pet zemalja u svojih top šest; a posljednji od šest žirija smjestio je četiri druge zemlje u svojih top četiri, a peti u svojih top sedam. Četiri od šest zemalja dobile su najmanje jednom 12 bodova, što je maksimum koji se može dodijeliti”, navodi se u priopćenju.


“Paneuropski partner za glasanje otkrio je neregularnost, a Independent Voting Monitor ju je potvrdio, budući da pet od ovih šest zemalja nije ušlo ni u prvih osam kad su u pitanju ocjene žirija u ostalih 15 zemalja koje su glasovale u istom polufinalu (koji je uključivao tri od velikih pet: Njemačku, Španjolsku i Ujedinjeno Kraljevstvo). Osim toga, četiri od šest zemalja bile su rangirane u donjih šest od ostalih 15 zemalja koje su glasovale u ovom polufinalu. Nepravilnost u glasovanju žirija u ovakvim razmjerima je bez presedana”, dodaje EBU.

“Integritet glasovanja, kako nacionalnih žirija u svakoj zemlji, tako i gledatelja koji glasaju telefonom ili SMS-om, ključan je za uspjeh čitave emisije. Dužnost EBU-a prema svim sudionicima je osigurati isporuku valjanog rezultata na kraju svake emisije uživo. Stoga se svako kršenje pravila shvaća vrlo ozbiljno”, ističe se, između ostalog, u priopćenju.

Autor:Dnevno.hr/T. Š.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.