Foto: Nikola Vilic / CROPIX

Opet nas s visoka pljuju iz Austrije, Hrga im uzvratila: ‘Slutim ono što nije pristojno izgovoriti’

Autor: Dnevno.hr

I dok nam se Talijani zahvaljuju što smo im povećali broj turista, po mnogima, napuhanim cijenama na našoj obali, koje su predmet žestoke rasprave ove sezone, strani turisti kritiziraju, a mnogi Hrvati samo u mislim odlaze na našu obalu, uživaju u svom moru i domaćim gastro delicijama, Mirjana Hrga, vlasnica Konobe Mare u Osoru na Cresu, donosi lekciju turistima, ali i Hrvatima.

“Cijene su iste, ako ne i više, nego kod nas”, rekao je jedan turist za austrijske medije. I sad ti reci…

Namjerno ću biti površna jer iskreno, piti banalni Aperol u Italiji i Aperol u Hrvatskoj nije isti standard (posluživanja, stila…) na većini mjesta u Hrvatskoj”, započinje svoj status Hrga.


Sorry, ali…

“Ali, sorry dečki, ne mogu da ne pitam: Zašto jedno austrijsko ili talijansko brdo ima pravo na više cijene nego zemlja “prvi red do mora”?

Slutim li ono što mnogi misle, a nije pristojno izgovoriti: “Vi Hrvati, Crnogorci i ostali, kako vam pada na pamet mjeriti se s nama “gospodom”, “povijesno kulturnim hoch narodima/destinacijama”… Očekujemo da “doživotno ostanete jeftina, donja klasa”

“Ne pretjerano pametni hrvatski novinari pljuju u zdjelu iz koje jedu”

E, da…Bojim se da ima tu svega. Malo sluganskog mentaliteta stoljećima potlačenih naroda, ali i ne pretjerano pametnih hrvatskih novinara koji ulizujući se takvima s početka ovog statusa, pljuju u zdjelu iz koje jedu.

Uvijek je važnije prvo pokušati riješiti anomalije unutar svoje kuće/države i naći balans (tako se uči u normalnoj zajednici), nego hraniti drugorazredne medije na “nama tradicionalno sklonim tržištima”

Jedan dan glavni, drugi dan gladni

Ovako, jedan dan bit ćeš glavni kod svoje babe, ali drugi dan i baba i ti bit ćete gladni.
Osim ako iz primarno turističke zemlje/domovine ne odselite “u Irsku”, poručila je Hrga i pokrenula zanimljivu raspravu.
Kad uzmem primjer Austrije, niti mi se dopadaju njihova skijališta, a još manje kuhinja. Ipak, ne prigovaram. Plaćam. Jer nemamo “brdo veće od Sljemena” a volim skijati…“, poručila je u komentarima.

“Cijene su iste, ako ne i više, nego kod nas”, rekao je jedan turist za austrijske medije.

I sad ti reci… :-)…
Objavljuje Mirjana HrgaPetak, 14. srpnja 2023.

 

“Pa i Italija je prvi red do mora i kako čitam u Venetu su presretni zbog hrvatske skupoće jer Talijani ostaju ljetovati doma, a vraćaju im se i neki stari strani gosti., komentirao je Ilija Jandrić, a Hrga mu je odgovorila: ‘Eto, sve riješeno’.

Ne može se uspoređivati cijene, usluga i posluga kod nas i vani. Spomenuti aperol kod nas, je samo mali jadni aperol, a u Trstu, prošlu subotu, uz aperol…ovako…”, glasio je komentar jedne Hrgine pratiteljice koja je podijelila fotografiju iz Trsta.

Objavljuje Nelly MlinarićPetak, 14. srpnja 2023.

 

“Tako je. To je istina. Stil. On se ne kupuje nego uči. Ali ima i drugih stvari koje se mjere…”, odgovorila je Hrga na komentar.

“Ja to govorim samo u kontekstu – cijene su iste/veće nego kod nas u UK, a plaće vam nisu. Kako ljudi u RH uspiju preživjeti, to se ja pitam”, komentirala je jedna pratiteljica, a Hrga joj je poručila:

“Draga, ja se jako dobro sjećam cijena u UK. Znaš da smo se družile. Bilo je to prije desetak godina. Hvala Bogu da sam imala “britansku plaću” i tada, inače bih račun za kutiju cigareta pamtila kao doživotnu frustraciju. Budimo realni“.

“Sjećam se, da, ali evo šokirala se u trećem mjesecu u Zagrebu kad sam skužila da su vam cijene u samoposlugama tipa Lidl 30-40 % veće. Tu nešto ne štima… A da ne pričam o trgovinama tipa Bio&Bio. Kod nas gluten free pasta 2.5 eura, kod vas 4!”, nadodala je pratiteljica.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.