Foto: Guliver image

Neočekivano saznanje o životu Jovanke Broz: ‘Često je dolazila sva u modricama’

Autor: Z.S.

Jovanka Budisavljević desetljećima je bila prva dama Jugoslavije i supruga predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita. Njihova veza ostavila je dubok trag u povijesti Jugoslavije. Tajno vjenčali 15. travnja 1952. godine, a taj događaj baš kao i neka druga pitanja vezana uz njih i danas su obavijena velom tajne. Tito je umro 4. svibnja 1980. godine, a u petak 20. listopada navršilo se deset godina od smrti Jovanke Broz.

Brojne teorije

O njenom, baš kao i o Titovom, životu kružile su brojne teorije zavjere. I dok je bila živa, i poslije smrti. Jedna, koja je šokirala javnost, je ispovijest bračnog para Nike i Bebe Martinec.


Jovankina sestra otkrila zašto ona i Tito nisu imali djecu: ‘Zanijemila sam kad mi je to rekla’

Prema njihovim tvrdnjama Jovanka je od početka rata 1941. godine do kraja 1943. živjela u Zagrebu pod imenom “Meri” i to u njihovom objektu u ulici Solovljeva 19 na četvrtom katu.

Shvatili gotovo desetljeće poslije

Da je u pitanju, navodno, Jovanka, shvatili su tek 1952. godine kada je objavljeno da se udala za Tita. Otkrili su kako su odmah prepoznali djevojku bijelog tena, izrazito guste kose, jakih nogu koja je plijenila zagrebačkim ulicama.

Screenshot/Youtube

Nisu znali je li tu boravila po partijskom zadatku, ali po načinu života nije im izgledalo na izrazitu disciplinu koju je partija tražila od svojih pripadnika.

Istaknuli su da se “Meri” viđala s talijanskim oficirima kao i sa lijepo odjevenim i elegantnim civilima koji nisu govorili hrvatski jezik, kao i da je često dolazila u stan uplakana i u modricama.
Jovanka Broz voljela je 30 godina starijeg, a zbog svojeg izbora umrla je u teškoj bijedi

O tome su puno više znali general Kosta Nađ, general Ivan Krajačić Stevo i Miroslav Krleža, tvrdili su Niko i Beba Martinec.

Rođena Ličanka

Jovanka Broz (1924-2013), podsjetimo, rođena je kao Jovanka Budisavljević u selu Pećane u Lici. Postala je poznata po svom braku s Titom i ulozi prve dame Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije.
Među Titom i Jovankom je postojala značajna dobna razlika. Kada ju je zaprosio, Josip Broz je imao 60 godina, dok je Jovanka imala samo 28. Maršal je uspio osvojiti njezino srce ovim riječima: “Moj život bio je težak, ispunjen stresovima, osobnim gubicima, svakojakim nedaćama, i osjećam da bih s tobom napokon osigurao spokoj i sreću”.

Foto: RTS

Postala je tako ubrzo javna ličnost i simbol komunističke vlasti u Jugoslaviji. Nakon Titove smrti 1980. godine, njen položaj u društvu se promijenio te se povukla iz javnog života. Njeno razdoblje poslije Titove smrti bilo je obilježeno nizom kontroverzi, sukoba s tadašnjim jugoslavenskim vlastima i kućnim pritvorom.

Živjela povučeno iz javnosti sve do smrti 2013. godine. Njen život i sudbina ostali su predmetom mnogih spekulacija i polemika, a mnogo toga o njenom životu i tajnama ostaje nepoznato.

Autor:Z.S.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.