Foto: Kristina Kovačević

Nakon Severine, na udaru poznata Hrvatica: ‘Ne mogu prihvatiti da naša vjera to nalaže’

Autor: Tea Šojat

Narodna mudrost kaže: “Opekotina će zacijeliti, ali rana koju je ostavio jezik – nikada”, no mnogi često kao da zaboravljaju da Sveto pismo kaže kako “udarac bičem ostavlja masnicu, udarac jezikom lomi kosti. Mnogi su pali od mača, ali ne toliki kao od jezika”(Sirah 28,17-18).

Da riječi ponekad bole poput fizičkih ozljeda, svjedoči i influencerica Kristina Kovačević Hitrec, koja se našla na meti i poznatog vjeroučitelja Ivana Pokupeca, koji je nedavno privukao pažnji javnosti pismom sina Šimuna.

“Umjetna oplodnja je vanljubavni pokušaj silovanja života preko smrti”, glasio je citat fra Lazara Perice, na kojega se Kristina osvrnula u svojoj objavi na svojoj Facebook stranici Mamin blog.

Dragi pratitelji,
Danas sam naišla na jednu objavu koja me duboko uznemirila i osjećam potrebu da podijelim svoje…

Objavljuje Mamin BlogČetvrtak, 30. svibnja 2024.

 

“Život počinje otkucajem srca”

“Smatram da je ovakva izjava izrazito neprimjerena i uvredljiva prema svima koji se suočavaju s problemima neplodnosti i koji se odluče za potpomognutu oplodnju kao način da ostvare svoju želju za roditeljstvom. Potpomognuta oplodnja je medicinski postupak koji pruža nadu mnogim parovima i pojedincima. Odluka o korištenju ove metode nije laka i uključuje mnogo emocionalnih, fizičkih i financijskih izazova. Umjesto da osuđujemo, trebali bismo pružiti podršku i razumijevanje onima koji se odluče na ovaj korak”, napisala je Kristina u svojoj objavi.
“Važno je naglasiti da u umjetnoj oplodnji nema ništa umjetno i da se koristi krivi naziv. Pravi naziv je medicinski potpomognuta oplodnja. Embrij predstavlja potencijal za život, a ne zamrznuto dijete.
Život počinje otkucajem srca, baš kao što završava prestankom otkucaja srca. Ovakvo shvaćanje pomaže nam da bolje razumijemo medicinske i etičke aspekte reproduktivnih tehnologija i pružimo podršku onima kojima je to potrebno. Molim vas da se suzdržimo od širenja neosnovanih i štetnih izjava te da zajedno radimo na stvaranju društva u kojem će svaki pojedinac imati pravo na ostvarenje svojih roditeljskih snova, bez osude i stigmatizacije. Hvala vam na razumijevanju”, poručila je influencerica.

U komentarima joj se javio vjeroučitelj Ivan Pokupec. “Smatraš jer ne znaš dovoljno o procesu umjetne oplodnje. I dok kao vjernici poštujemo svačiju želju za roditeljstvom, ne opravdavamo ju po svaku cijenu. Kao što poštujemo svačiju želju za slobodnim vremenom, ali nećemo zbog toga opravdati ubojstvo pobačajem. Svako dobro!”

Kristina Kovačević, Mislav Herman, Hana Tabaković Baksa, uoči Kristininog petog poroda, Foto: Privatna arhiva

Pravo na život i pravo na roditeljstvo

Kristina nam je u razgovoru otkrila kako se osjećala kada je pročitala izjavu svećenika, kao osoba koja je prošla postupak medicinski potpomognute oplodnje.
“Kada sam pročitala objavu na stranici “Pravo na život”, osjetila sam duboku tugu i ljutnju. Kao osoba koja je prošla kroz postupak medicinski potpomognute oplodnje (MPO) i koja vodi tajnu grupu na Facebooku posvećenu neplodnosti, svjesna sam koliko je ovaj proces emotivno i fizički zahtjevan”, rekla nam je Kristina i nastavila: “Ova objava je posebno bolna jer dolazi iz perspektive koja bi trebala promicati ljubav i razumijevanje. Kao vjernica, ne mogu prihvatiti da naša vjera nalaže tako nešto ružno i da se djeca rođena pomoću MPO-a smatraju manje vrijednima”.

“Nepravedno je parove koji se bore s neplodnošću gledati kao ubojice svoje djece zbog medicinskih procedura koje uključuju oplodnju više embrija. Umjesto osuđivanja, trebali bismo pružiti podršku i razumijevanje. Postupci MPO-a mnogima pružaju nadu i mogućnost da postanu roditelji. Embriji koji se ne koriste nisu “ubijena braća i sestre”, već predstavljaju potencijal za život, što nije isto kao stvarni život. Važno je koristiti točan naziv – medicinski potpomognuta oplodnja – jer u tom postupku nema ništa umjetno. Život počinje otkucajem srca, baš kao što završava prestankom otkucaja srca”, zaključila je Kristina Kovačević, majka petero djece. Valja naglasiti da još uvijek ne postoji znanstveni konsenzus oko toga kada počinje život.

Prošla je trudnički pakao, no sada stižu lijepe vijesti: Kristina je rodila zdravog dječaka

Kovačević je ranije u javnosti otvoreno govorila o svom iskustvu postupka potpomognute oplodnje zahvaljujući kojem je dobila blizanke, a bila je uvjerena kako će i sa sadašnjim suprugom Tihomirom Hitrecom morati proći isti proces. No, sreća im se osmjehnula te je sve krenulo prirodnim putem pa su ove godine dobili i sina Rafaela.

Buknula žestoka svađa između Severine i svećenika: ‘Pogledajte što je kraljica napravila, samo laži’

Podsjetimo, u zadnje vrijeme sve češće viđamo rasprave koje pokreću sami svećenici na društvenim mrežama. Njihove riječi mnogi vjernici podržavaju, no iste su i predmet kritike i propitkivanja. Nedavno se zahuktala žestoka svađa između pjevačice Severine i svećenika don Tomislava Lukača, zbog čega su se oboje našli na udaru kritika javnosti.

Sve je počelo u petak kada je Severina na svom profilu objavila negativan komentar koji joj je upućen nakon što je apelirala na podršku inicijativi za pravo na pobačaj. Naime, prema fotografiji koju je podijelila stekao se dojam da joj je uvredu “Žena od skandala, taman se oporavila od jahte kad eto ti je opet”, uputio svećenik Lukač. No, on sekasnije oglasio i objasnio što se dogodilo te demantirao da je on autor sporne rečenice.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.