Foto: Facebook/eVarazdin

Mladen Grof Jerneić Erdödy: ‘Jako sam razmažen i nisam skroman’

Autor: T.Š.

Dramski umjetnik, kostimograf, scenograf, glumac i kazališni producent u varaždinskom HNK, Varaždinac Mladen Grof Jerneić Erdödy, rodom je iz stare plemićke obitelji Erdödy, ali ističe kako nije odgajan “grofovski” niti je ikad imao kakve privilegije zbog toga.

Već 19 godina bavi se kostimografijom, zaposlen je u varaždinskom HNK, a dio fundusa kazališnih kostima ima i u svojoj privatnoj kolekciji, piše eVaraždin. Mladen Grof Jerneić Erdödy je i strastveni kolekcionar antikviteta, a u eCaffeu je istaknuo kako se uskoro može očekivati i izložba.

“Kad imate takvo podrijetlo, nešto vam i ostane u nasljeđe. Nakon dugo godina tako nađete stare satove zamotane u novine u šupi i to vas potakne da nastavite skupljati. Svaki četvrtak i subotu ja sam na “staroj krami”, svugdje tražim antikvitete. Ovo su putujući setovi za šivanje, a ovo je iglica za oblačenje. To potječe s kraja 19. stoljeća. Ovaj dio je za krpanje najlon čarapa, a unutra je i šminka. Skupljam i ukrasna jaja, doma imam oko 150 jaja”, rekao je.

Mladen Grof Jerneić Erdödy: Nisam odgajan grofovski i jako sam svojeglav, razmažen i nisam skroman

Mladen Grof Jerneić Erdödy iz Varaždina: Zašto se ne predstavljam kao grof iako to jesam

Objavljuje evarazdin.hr u Nedjelja, 12. svibnja 2024.

 
“Kaj oko vidi, ja moram to kupiti”

“Bili smo u Makedoniji i dođemo na jedno gostovanje, krasno, bilo nas je nekoliko glumaca i mi se upoznajemo sa ljudima i ja kažem “Grof Mladen”. Jedna gospođa se toliko naklonila da je skoro klecnula pred nama. Ona je tako shvatila da se to mora. Ja to nigdje ne ističem. Ja se sad predstavim da sam Mladen i gotovo”, komentirao je svoj nadimak i podrijetlo.

Na pitanje je li odgajan ”grofoski”, otkrio je i kakav je karakterom. “Nisam odgajan grofovski i jako sam svojeglav, razmažen i nisam skroman. Kaj oko vidi, ja moram to kupiti, nabaviti. Uživam u tome, ali to je trenutak. I stavljam negdje u ćošak, ali ja sam si ispunio jednu svoju crtu razmaženosti i neskromnosti”, istaknuo je Grof.

MRAČNA PROŠLOST ‘KRVAVOG DVORCA’ KOJEG ŽELI RIMAC: Služio kao logor i politički zatvor NDH, a crna prošlost nastavila se i za Domovinskog rata!
Od djetinjstva je, ističe, bio nemiran i već sa 16-ak godina tražio je posao. Želio je raditi u jednoj tvornici u Varaždinu, no nije bio primljen. Prvi posao dobio je kada je završio školu. Majka se udala, a on je ostao sam u stanu. Htio se zaposliti u butiku, a kada je pokazao svoju vještinu, vlasnica mu je ponudila da za nju povremeno radi honorarno. Nakon nekog vremena, u vlastitom je domu otvorio svoju prvu radionu, a danas ima 50-ak godina radnog staža iza sebe.

Autor:T.Š.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.