Foto: Josip Moler / CROPIX

‘KAĐENJE KADULJOM S NAJVIŠIH VRHOVA OKO SVETOG BRDA’: Borna Kotromanić pokazala tehniku ‘balkanskog šamanizma’: ‘Radimo sve po tradiciji’

Autor: Dnevno.hr/ T. Š.

Životna savjetnia Borna Kotromanić je prošla različite nauke i učitelje u svojim duhovnim traženjima, od Opus Dei, preko kabale sve do “balkanskog šamanizma”, discipline koja joj je, kaže, dala alate za nošenje s problemima i svakodnevnim izazovima.

Na svom je Insagram profiu sada pokazala kako “balkanski šamanizam” primjenjuje u svom životu. Uvodno je pojasnila da je riječ o vježbi “kađenja kaduljom” u kojoj je pratitelje učila kako se energetsko tijelo čovjeka očisti sa svetim biljkama.

Njen sugovornik Neven u videu pokazao je kadulju u zdjeli koja je bila zapaljena tako da blago gori i pušta dim koji je poslužio u ovoj njihovoj vježbi.


“Radimo sve po tradiciji, a tradicija je dosta bitna”; pojasnio je Bornin sugovornik koji je kazao da je kadulja ubrana na Velebitu “s najviših vrhova oko Svetog Brda”.

Zdjelicom iz koje se dimila kadulja Borna i Neven su kružili oko svojih tijela, a Borna je dodala kako tako zapaljea u zdjelici može poslužiti za čišćenje prostora od negativnih utjecaja energije te kako bi se prostor ispunio radošću i obiljem.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Borna Kotromanic (@bornakotromanic)
“Sjećam se da sam se kao dijete osjećala odvojenom od svega što se događalo oko mene, kao da sam imala neki osjećaj da nisam iz tog filma. Naravno, iz te dječje perspektive nisam znala što bih konkretno o tome mislila. Nije to bilo da sam bila nesretna, jednostavno, nešto je bilo u meni. Bila sam jako ozbiljna, i u toj ranoj fazi rekla bih introvertirana.

Recimo, mrzila sam ići u vrtić i stvarala sam probleme, nisam htjela ostati. Mislim da je to bilo zato što sam bila odvojena od roditelja pa nisam htjela ponavljati to odvajanje od djeda i bake. Bilo je nešto u meni što je oduvijek imalo neke upitnike i tražila sam neki veći smisao. Iz tih života koje sam gledala oko sebe, koliko god su oni iz današnje perspektive bili iznad prosjeka, i funkcionalniji i ljepši, s više blagostanja… Kako težim harmoniji i ljepoti, možda mi nije bilo dovoljno harmoničnosti i ljepote u onome u čemu sam tada bila. To je bilo, recimo, sjeme.

Foto: Josip Moler / CROPIX

Poslije sam mislila da sam pronašla način na koji ću, ako budem jako disciplinirana i puno radila, stvoriti neke alate kojima ću kreirati život u kojem će biti više sklada i ljepote. To je bilo ono – ja ću odrađivati sve što treba i onda ću kreirati obitelj po svojoj mjeri i bit će bolja od onoga što sam vidjela kao obrazac. Tamo negdje 2004. godine imala sam neko “čekiranje”, okrenula sam se i sagledala svoju sadašnjost. Međutim, vidjela sam da nisam osjećala ni sreću ni zadovoljstvo niti ispunjenost. I tada, kada je moje treće dijete imalo četiri godine, kad moj tadašnji suprug nije htio više djece (po njemu smo mogli imati samo jedno dijete), meni se oslobodio neki prostor u kojem se moram suočiti s realitetom, a to je neko moje unutarnje nezadovoljstvo.
Tada sam prvi put u životu svjesno priznala to nezadovoljstvo. Uvijek sam mislila da ću svojim kapacitetima, ambicijom i kompetentnošću moći sve to nadoknaditi, ali nije bio odrađen taj unutarnji rad, a ja sam ipak dijete koje nosi traumu. Tada sam počela tražiti neki viši, dublji smisao i onda sam slučajno došla na ispovijed u Katedralu i ondje susrela don Ramosa koji je tada bio glavni za Opus Dei kod nas. To je bilo prvo sustavno kopanje po nekim duhovnim putovima” otkrila je Borna u podcastu “Ajmo iskreno s Dorijanom Klarićem”.

Autor:Dnevno.hr/ T. Š.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.