Screenshot/HRT

Hrvatska Edit Piaf skončala gladna i sama: Iznevjerili je oni kojima je najviše vjerovala

Autor: 7dnevno/ Tea Šojat

U petak 3. studenog navršilo se 12. godina od smrti Ane Štefok, jedne od najvećih legendi hrvatske zabavne glazbe 60-ih i 70-ih, koja je preminula sama, gladna i onemoćala u 72. godini od srčanog udara u svom stančiću u zagrebačkom naselju Zapruđe, u koji se doselila iz centra Zagreba. Većina aktera ove tužne priče, koja oslikava sav sjaj i bijedu života estradnih zvijezda kako nekoć tako i danas, nažalost više nije među nama. No žive njihove pjesme, koje, nažalost, sve rjeđe čujemo.

Ana Štefok počela je pjevati u crkvenom zboru u svom kvartu Trnje, potom je nastupila na Prvom pljesku Vikija Glovackog u zagrebačkom Varijeteu. Prvu pobjedu ostvarila je na festivalu Zagreb ’64 s pjesmom “Balada” (u alternaciji s Ivom Robićem). Publiku je tada toliko oduševila da je uz ovacije izašla na bis čak 17 puta. Na sarajevskom festivalu Vaš šlager 1968. pobijedila je s pjesmom “Molitva” Kemala Montena i Sabine Varešanović.

Edit Piaf/Screenshot

Uspoređivali je se Edith Piaf i Connie Francis

Potom je pobijedila na Opatijskom festivalu 1970., otpjevavši pjesmu Alfija Kabilja “Želim malo nježnosti i ljubavi”. Bila je poznata po brojnim nastupima na Opatijskom, Splitskom, Krapinskom i Zagrebačkom festivalu, televiziji i radiju, ali i ljubavi prema Međimurju, odakle je bio njezin otac. Snimila je i nekoliko pjesama o Međimurju, a najpoznatija je ona s krapinskog festivala “Međimurje zeleno”.

Anu Štefok nazivali su domaćom Edith Piaf ili hrvatskom Connie Francis diveći se njezinu zvonkom sopranu, nizala je hit za hitom, a danas poznavatelji njezina glazbenog opusa kažu kako njezini najveći hitovi zapravo zvuče poput priče o njezinu tragičnom životu i posebno mučnom kraju.

Za bivši Jugoton snimila je 25 singlica i albuma, no iako su njezine pjesme mnogi voljeli te su je na vrhuncu karijere nazivali jedinstvenom šlager-divom, nakon 1989. godine, kada se odlučila povući sa scene, kao da su je i oni najbliži preko noći jednostavno odbacili.

Ana Štefok/Screenshot

Duboko nesretna

Ana Štefok povukla se sa scene u svoj mir, šuškalo se zbog toga što ju je ostavio muškarac. Ponekad se pojavljivala na HRT-u kao sugovornica u Dokumentarnom programu, no pričalo se kako se odala alkoholu nakon ljubavnog brodoloma i da to više nije bila ona diva zvonkog glasa. Pričalo se i da se uspješno liječila od ovisnosti o alkoholu, kao i da se liječila od depresije, dok se istovremeno morala brinuti o nepokretnom ocu Franji.
Ipak, treba naglasiti kako njoj blizak novinar i publicist Željko Slunjski tvrdi da Ana Štefok nije bila nikakva ovisnica o alkoholu, već duboko nesretna i slomljena žena, razočarana u prijateljice.

Naime, nakon selidbe u Zapruđe, Ana je upala u novčane probleme, a navodno joj je pomagala također danas pokojna pjevačica Zdenka Vučković. Nažalost, uz skromnu mirovinu i nagomilane dugove, nije imala dovoljno ni za kruh. Umrla je sama i zaboravljena, a tada su krenule priče kako je bila obožavana zbog svojih pjesama, no istovremeno nevoljena od onih na koje je mislila da se može osloniti u najtežim životnim trenucima.


Zdenka Kovacčićek i Višnja Korbar komentiraju smrt pjevačice Ane Štefok.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX

Ogroman skandal

Tako je nakon smrti Ane Štefok u medijima izbio ogroman skandal u kojemu su sijevale optužbe o tome tko se je, a tko se nije brinuo o preminuloj pjevačici. O tome je javno govorila pjevačica Višnja Korbar, koja je prepričala njihov razgovor tri dana prije negoli je Ana Štefok zauvijek napustila ovaj svijet.
Upravo je Željko Slunjski u listu Međimurje objavio članak o tragičnom kraju Ane Štefok, navodeći da se nitko o njoj nije brinuo, pa čak ni pjevačica “poznata po pjesmi o maloj djevojčici s kojom je Ana sklopila ugovor o dosmrtnom uzdržavanju”, a tada je opisao i stravično svjedočanstvo pjevačice Višnje Korbar, koja je nazvala Anu tri dana prije negoli je preminula kako bi je pitala za zdravlje, a ono što joj je Ana rekla i danas je bolno čuti. Ana je “jedva izgovarajući, rekla da je loše, da nema što jesti, da ima tek polovicu starog kruha”.

Podigla kredit

Da u priči o onemoćaloj Ani Štefok ima istine, dokazao je i sam Slunjski kada ju je nekoliko mjeseci prije smrti snimio u Zagrebu, zapuštenu do neprepoznatljivosti.

Ana je za sebe znala reći kako je povučena, a drugi kako je bila skromna i mirna. Pjevačica je smatrala kako upravo zbog svoje mirne naravi nije imala puno prijatelja među kolegama. U jednom davnom intervjuu čak je i opisala samu sebe.

“Volim jednostavnu, ali lijepu odjeću. Nažalost, pratiti modu vrlo je skup hobi i tako se moram zadovoljiti onim što mi sašije majstorica Zima, krojačica kod koje se već odavno odijevam, i onim što za mene kreira modni kreator Gumzej…

Intrigantan život znamenitog Hrvata: U 92. postao otac, na pitanje kako pao je čuveni odgovor

Dok sam bila mlađa, bila sam zaljubljive prirode. Danas to više nisam. Ne, nisam se razočarala u ljubavi. Jednostavno ne stignem nekog muškarca dobro upoznati da bih se njime oduševila. Fizički izgled mladića za mene nije bitan. Cijenim druge kvalitete. Vjerojatno sam takva zato što znam da nisam ljepotica. Uostalom, kad se dosad nisam udala, čemu da se i sada žurim.

Izvor: HRT Screenshot

Voljela Špišića, Vukova, Stanića….

Volim mir, povučena sam. Zbog toga imam vrlo malo prijatelja među kolegama. Pravi mi je drug među pjevačicama Višnja Korbar, dok među pjevačima najviše volim Zvonka Špišića, Tonija Leskovara, Vicu Vukova i Džimija Stanića. Oni su normalni ljudi. Nisu zlobni, ne bave se tračevima, a uz to su i izvrsni pjevači od kojih nešto mogu i naučiti.”

Ana se potkraj života nadala da će prodati svoj stančić kako bi otišla u dom i ostatak života proživjela dostojanstveno. Čak je podigla kredit kako bi sredila stan za prodaju, no to nikada nije dočekala.

“Otkako su mi javili da je Ana preminula, nisam imala vremena ni zaplakati. Telefon mi ne prestaje zvoniti. Suprug, prijatelji i znanci, susjedi i većina kolega daju mi podršku. A kolegice Zdenka Kovačiček i Višnja Korbar te pijanist Vanja Lisak javno me blate, lažno sugerirajući da sam svojom nebrigom Anu Štefok ‘otjerala’ u smrt. Strašno je kako netko, a da se i ne potrudi saznati istinu, ovako ulazi u nečiju intimu”, rekla je pjevačica Zdenka Vučković, koja je Anu Štefok upoznala 1957., u zagrebačkom Varijeteu, na natjecanju Prvi pljesak, i otad su bile prijateljice.

Ana Štefok/Screenshot HRT

Drugačija priča

“Uvijek je bila drukčija, malo otkačena, ali vrlo draga. Još i danas pamtim kako sam u Rusiji po podu hotelske sobe tražila leću koja joj je ispala te kako je ona dojurila na željezničku stanicu s viklerima u kosi. Nakon majčine smrti, s tatom je ostala u njihovu vrlo lijepo namještenom stanu od sedamdesetak kvadrata. Ali poznanici su ih uvjerili da će taj stan morati otkupiti za gotovinu koju nisu imali pa su stanarsko pravo brže-bolje ustupili za samo 5000 njemačkih maraka te se preselili u ovaj mali, u istoj zgradi i na istom katu.

Već tjedan dana poslije kupac je njihov prijašnji stan preprodao za puno više novca. A kad joj je umro otac, postajala je sve svojeglavija, povlačila se u svoj svijet. Prije dvije godine nazvala me sva uspaničena da je u velikim dugovima i kreditima, da će je izbaciti iz stana… Pomogla sam joj, platila zaostale rate da ostane u stanu te doznala da je 15 tisuća eura kredita namijenjenih adaptaciji netragom nestalo. Imala je gotovo četiri tisuće kuna mirovine, a i nakon što sam ja preuzela sve troškove, već za dva, tri dana ne bi imala ni kune.

Trebala poslušati

Ispada da sam trebala poslušati sve koji su govorili da i ne pokušavam pomoći Ani, da je prepustim životu koji je odabrala. Ali nisam mogla”, zaključila je tada Zdenka Vučković, no drugačiju priču o brizi o Ani imale su Zdenka Kovačiček i Višnja Korbar, koje su Zdenku optužile za nebrigu iako su potpisale ugovor o dosmrtnom uzdržavanju.

“Ana me nazvala 1. studenoga i rekla mi da leži u krevetu i da je jako gladna. Nazvala sam Zdenku Vučković iako ne razgovaramo već sedam godina i rekla joj da treba pomoći Ani. Ali ona joj nije odnijela hranu, nego ju je nazvala i grdila što je trača”, izjavila je nakon Anine smrti također danas pokojna Višnja Korbar.

“Ana je imala mirovinu od 3800 kuna, ali Zdenka nije platila više rata kredita pa su Ani sjedale ovrhe. Od mirovine bi joj ostalo 46 kuna pa je tražila novac od susjeda. Spala je na 30 kilograma, a Zdenka joj se nije htjela javiti na telefon”, rekle su Kovačiček i Korbar tada za medije, dok je Zdenka Vučković tvrdila da to nije istina i da je Ana primala mirovinu.

Gladna i sama

“Svima se žalila da je gladna, a imala je novca. Samo nije znala s njim. Pa neću je hraniti kao bebu”, rekla je Vučković, ali je i priznala da Anu nije vidjela mjesecima, iako je tvrdila da su se redovito čule. Anini susjedi, koji su pozvali policiju da provali u stan kad su vidjeli da Ana danima ne izlazi, tvrdili su drukčije. Anin susjed tada je tvrdio da je Kovačiček zvala Zdenku Vučković od njega, ali da joj je Zdenka poklopila slušalicu, dok je Vučković kasnije izjavila kako su je Anini susjedi i kolegice optužili jer je mrze i žele Anin stan.

Ipak, Korbar i Kovačiček s Vučković su bile složne u jednom, a to je da je zaboravljena diva trebala biti smještena u ustanovu zatvorenog tipa, no ni ta priča nije bila sasvim čista i jasna.

Na kraju je skončala gladna i sama

“Kod nas nije htjela ostati, a i uznemiravala je štićenike jer im je po torbama tražila normabele”, rekla je tada za medije Luca Slišković, ravnateljica Doma za starije Sv. Ana u Novom Zagrebu, dok je Anina liječnica Branka Rožić smatrala da nije trebala ići u bolnicu.

Intrigantan život znamenitog Hrvata: U 92. postao otac, na pitanje kako pao je čuveni odgovor

“Posljednji nalazi bili su uredni. Ana nije bila za prisilno liječenje. Imala je svoj način života”, komentirala je Rožić.

Neizmjerno je tužno koliko je Ana Štefok oplemenila tuđe živote i mnogima unijela radost svojim pjesmama i glasom kojem su se divili diljem svijeta, a na kraju je skončala gladna i sama u stančiću u Zapruđu iznevjerena od onih kojima je najviše vjerovala. Na sreću, javnost je nije zaboravila, a kroz svoje pjesme živjet će vječno.

Autor:7dnevno/ Tea Šojat
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.