Foto: Darko Tomas / CROPIX

Hrga otkrila kojeg Hrvata iznimno cijeni: ‘Dao mi je najbolju definiciju problema u Hrvatskoj’

Autor: Z.S.

Bivša urednica i novinarka Mirjana Hrga otkrila je kojeg Hrvata posebno poštuje. Naime, u srijedu je bila na promociji knjige ‘Sinovi’ autora Andreja Maksimovića i Siniše Malusa u kojoj pišu o Ćiri Blaževiću i Vatrenima.

“Bilo je ugodno biti u zagrebačkom Hiltonu. Političko-sportsko-novinarsku kremu okupio je Maks. Raditi ozbiljne stvari, a ne znati Maksa, značilo bi ne raditi ozbiljne stvari. Uostalom, uz neku kavu slobodnog stila u našem kvartovskom kafiću dao mi je jednu od najboljih definicija problema u Hrvatskoj:


‘Hrgice, Hrvatska ti je rob pododnosa’

“Hrgice, Hrvatska ti je rob pododnosa. Gdje kod kreneš naletiš na kuma, suborca, prijatelja koji te moli – nemoj njega, nije to tako, dobar je on čovjek”, istaknula je Hrga i nastavila.

“Maksa je najbolje opisao Rašeta: Andrej Maksimović Maks je čudo od obaviještenosti. U svijetu hrvatskih novinara znanje se sve manje cijeni, što se s globalne razine pojačava uslugama od Googlea do Umjetne inteligencije, pa su njegova skladišta podataka utoliko dragocjenija, jer do njih niti jedan algoritam ne može doći. Tko je tko u pozadinskoj hijerarhiji vrijednosti, onoj koja – daleko od reflektora i kamera – u pravilu odlučuje o svemu?

Bilo je ugodno jutros biti u zagrebackom Hiltonu.
Politicko-sportsko-novinarsku kremu okupio je Maks.
Raditi ozbiljne…

Objavljuje Mirjana HrgaUtorak, 10. listopada 2023.

Tko su stvarne karijatide društva, nevidljive ali i nerazrušive? Za koga radi ovaj a za koga onaj? Tko vuče konce? Ako ne znate odgovore – a obično ih ne znate, inače igra ne bi bila zanimljiva – pitajte Maksa, taj će znati. Odlične memorije, mozga usmjerena na bitno, Andrej Maksimović živuća je kronika hrvatske tranzicije.

Mirjana Hrga morala zatvoriti svoj restoran na Lošinju: ‘Odakle im obraz?’
‘Više nego ugodno’

Odrastao kao dio gornjogradske elite, vitalan i fleksibilan, široka interesa, prostrtog od partijskih ezoterija do sportskih koterija, Maksimović je čovjek čije riječi treba čitati s pomnjom a ova je knjiga živi dokaz tomu”, citirala je Hrga predgovor knjige na čijoj je promocijI bila.

“Sresti ponovno neke ljude koji su značili i do kraja života će značiti mnogo zbog svoje realiziranosti koja je rezultirala relaksiranošću i ljubaznošću, bilo je više nego ugodno.
Hvala Maks. I na knjizi. I na ugodi današnjih susreta. I naravno – na desetljećima povjerljivosti”, zaključila je.

Autor:Z.S.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.