SEVERINA PODNIJELA ŽALBU: Aleksandra nitko nije pitao s kime želi živjeti, prekršeno je pravo Konvencije UN-a o pravima djeteta

Autor: Dnevno

Odvjetnički tim Severine Kojić, odvjetnici Višnja Drenški-Lasan, Mate Matić Jasminka Biloš, podnio je žalbu na presudu sutkinje zagrebačkog Općinskog suda Tee Golub, javlja Jutarnji list.

Odvjetnici su predali žalbu, a već su prije podnijeli zahtjev za određivanje privremene mjere da otac ne smije dijete odvesti iz Hrvatske. Milan Popović, od Severine je u e-mailu ultimativno zatražio da mu preda dječakovu hrvatsku putovnicu. Prema neslužbenim informacijama Jutarnjeg lista, u zagrebačkom je Općinskom sudu žalba zaprimljena u srijedu, a u njoj se obrazlaže zašto Severina Kojić smatra da presudu kojom je izgubila skrb treba ukinuti i podrobno se argumentira zašto se smatra da je odluka sutkinje Tee Golub neodrživa i da je treba ukinuti.

Među ostalim, Severinini odvjetnici smatraju da se sud upustio u odlučivanje s kime će dijete živjeti a da pritom nije uzeo u obzir da dijete ima pravo znati gdje će živjeti, da ga upoznaju s činjenicom gdje bi mu trebao biti dom i da se, i prema Konvenciji UN-a o pravima djeteta, dijete mora pitati za mišljenje. Jedan je od argumenata u žalbi da je u donošenju te presude bitno povrijeđen Zakon o parničnom postupku i Ustav, te da prvostupanjski sud nije bio ni neovisan ni nepristran kad je donio odluku da će 7,5 godišnji sin Milana Popovića i Severine Kojić živjeti s ocem.

Nadalje, u žalbi odvjetnici navode niz činjenica koje je, po njihovu mišljenju, prvostupanjski sud pogrešno ustanovio. Nijedan član odvjetničkog tima Severine Kojić, osim činjenice da je predana žalba, nije želio govoriti o argumentima kojima pobijaju presudu. U presudi je sporno i to, da se nije vodilo računa o tome da Milan Popović živi u Beogradu. Bez obzira na to, što ima kuću u Zagrebu, živi i u Beogradu i na Cipru. Osim u Hrvatskoj, nekretnine posjeduje u Srbiji i na Cipru, pa kako se navodi u žalbi, postavlja pitanje gdje će sada biti dječakov dom.

Nakon što je zaprimljena Severinina žalba, viši sud će je razmotriti i ponovno odlučivati. Dotad Severina Kojić mora poštovati prvostupanjsku odluku po kojoj je određeno, da dječak živi s ocem te poštovati termine susreta i predaje djeteta. Svaka daljnja odluka u vezi s pohađanja škole i zdravstvenom skrbi prepuštena je ocu djeteta, koji se o tome više ne mora suglasiti sa Severinom Kojić.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.