Foto: Igor Šoban/PIXSELL, Instagram

‘ŠERBEDŽIJA JE ZA NJEGA SAMO – SRBIN!’ Poznati autor ‘opleo’ po gradonačelniku Vinkovaca zbog odgode Radina koncerta!

Autor: Š. P.

Odgođeni koncert Rade Šerbedžije u Vinkovcima izazvao je veliku medijsku pažnju, a među onima koji su se glasno usprotivili takvom potezu gradskih vlasti je i spisatelj Miljenko Jergović, koji je u podužem statusu na Facebooku otkrio da cijela priča u njemu izaziva – gnušanje.

“U karakteristično ciničnoj izjavi koju je tim povodom dao, gradonačelnik je rekao da ‘održavanje koncerata u tom periodu nije primjereno’. Šerbedžijin koncert trebao je biti u okviru ‘Filmskog festivala glumca’, na dan njegova zatvaranja”, započeo je Jergović.

“Na tom festivalu će se i pjevati, i plesati, i veseliti, i zajebavati, svega će toga biti u filmovima koje će na festivalu prikazati. I to će pjevanje, plesanje i veseljenje biti manje primjereno danima od Vukovarskih karmina nego tužni, melankolični i empatični songovi Radeta Šerbedžije. Naprosto zato što Šerbedžija zna gdje, kad i što pjeva, a filmovi ne znaju gdje će i kad biti prikazani. Nije, dakle, gradonačenik ‘u dogovoru s organizatorom’ zabranio koncert Radeta Šerbedžije zbog njegove neprimjerene namjere da zapjeva nad grobovima, nego je koncert zabranio zato što je Šerbedžija za njega samo – Srbin. Preciznije: prepoznatljivi, simbolični, opći Srbin. I pritom još i Srbin za kojega, uza sav trud gradonačelnikovih falangista, koji traje već trideset godina, ne možemo reći da je – četnik. Takav Srbin nema što da pjeva”, istaknuo je.

“Slobodan sam da izrazim svoje gnušanje prema svima koji će ove godine doći u Vinkovce da prikazuju ili gledaju filmove na festivalu na kojem je Šerbedžiji zabranjeno da sudjeluje, kao i prema svim autorima koji će dopustiti prikazivanje svojih filmova na takvom festivalu”, napisao je Jergović.

“Šerbedžija je pristao da (kolateralno) popravlja reputaciju gradonačelnika i njegovih falangista, tako što će održati koncert u prosincu, kada nema nikakvih festivala ni žalovanja. Kaže da će to učiniti zbog svoje nedužne vinkovačke publike. Ne bih to nikad na njegovom mjestu učinio. Ili bih nastupio sa žutom trakom oko ruke i na mjestu srca, onako kako je to i red u gradovima poput današnjih Vinkovaca. Nedužni su jedino oni koji se protiv ovog pobune”, zaključio je.

Rade Šerbedžija je nešto ranije napisao svoje viđenje čitave sitacije.

“Prije mjesec dana zvali su me organizatori ‘Filmskog festivala glumca’ iz Vinkovaca da povodom zatvaranja festivala i dodjele nagrada 15. 11. održim koncert u kazalištu “Joze Ivakića”. Ja sam naravno pristao, jer Vinkovci su moj grad u kome sam odrastao i koji u mome životu ima uvijek posebno mjesto i značaj. Iako je moj koncert, čim je najavljen, bio odmah i rasprodan, zbog, kako su mi organizatori rekli, velikog interesa posebno mlade publike u Vinkovcima, jučer mi je javljeno da je koncert otkazan”, napisao je poznati glumac.




“Gradske vlasti su objasnile da se koncert otkazuje zbog osjetljivosti tematskih manifestacija toga tjedna u kojem se koncert trebao održati. Naravno da se ne slažem s takvom odlukom jer je smatram čistim politikantstvom”, istaknuo je Šerbedžija.

“Moje pjesme propagiraju ljubav, humanizam i blagost i ne mogu nikoga i ništa vrijeđati. Danas su me organizatori zvali i molili me da koncert održim u prosincu… I ja ću to naravno učiniti. Ali ne zbog njih, nego zbog Vinkovčana koji žele doći na moj koncert”, zaključio je.

Na službenim stranicama grada očitovao se i gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić.




“O koncertu Rade Šerbedžije u sklopu Filmskog festivala glumca u Vinkovcima razgovarali smo s organizatorima festivala i složili se kako navedeni datum održavanja koncerta nije odgovarajući. Organizator Filmskog festivala glumca jedini je bio u direktnoj komunikaciji, nitko ispred Grada Vinkovaca nije razgovarao s Radom Šerbedžijom”, stoji u službenom priopćenju.

“Koncert je planiran u tjednu kada se prisjećamo najveće tragedije hrvatskog naroda u novijoj povijesti, kada u miru i s pijetetom odajemo počast žrtvama Vukovara i našega kraja”, tvrdi gradonačelnik.

“Smatram da zbog svih onih koji u studenome dolaze u Vukovar i našu županiju, a time i u grad Vinkovce, kako bi odali počast žrtvi herojskog grada, održavanje koncerata u tom periodu nije primjereno”, zaključuje.

Autor:Š. P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.