SAMO OVAKO I NIKAKO DRUGAČIJE! Kiseli kupus po bakinoj recepturi: Slijedite ove upute i nema šanse da pogriješite

Autor: I.M.

Mnogi zimu ne mogu zamisliti bez kiselog kupusa, a najstarija tehnologija koja se u Hrvatskoj koristi za njegovu pripremu jest biološko kiseljenje kupusa.

Kao što je poznato, kupus možete kiseliti tako da ga narežete, a mnogi prakticiraju kišeljenje cijelih glavica. Za koju god metodu da se odlučite važno je imati kvalitetan, domaći kupus.

Glavice zdravog, kvalitetnog kupusa moraju biti čvrste i teške oko 1,5 kilograma. Kod rezanja se uklanjaju dva do tri vanjska lista, a neki preferiraju i vađenje ‘srčike’, što nije neophodno.

Kupus možete kiseliti u plastičnim posudama, ili u vrećama, a kod samog kiseljenja preporuča se koncentracija soli od četiri posto. Drugim riječima ako imate posudu od 50 litara u nju spremate oko 25 kila kupusa, oko 27 litara vode i kilogram soli. Potrebno je napraviti otopinu soli koja se preljeva preko glavica.

Prvih par dana potrebno je prepumpavanje rasola, a posuda se oli i stavlja jedan red rezanog kupusa, pa zatim sol, pa potom sloj glavica i tako do popunjenja posude. Potom smjesu ustabilite teškim predmetom.  Sitni ribani kupus bit će ukiseljen za 2 do 3 tjedna.

Autor:I.M.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.