Foto: Nova Tv

SAMO DVA BODA DIJELILA SU JE OD FINALA: Prvo je palo maslinovo ulje, pa je bilo problema s čišćenjem grodobine, a ni paprike nije bilo dovoljno

Autor: Dnevno

Kuhanjem u restoranu sa spektakularnim pogledom na more, ulazak u finale MasterChefa izborili su natjecatelji Ivan Temšić i Gorana Milaković, dok je polufinalistica Željka Bleuš s malom razlikom u bodovima završila na posljednjem mjestu prilikom ocjenjivanja.

Polufinalno natjecanje se održalo u Rijeci u hotelu Hilton, na petom katu na kojem je smješten otmjeni restoran Nebo.

Kandidati su morali replicirati tri slijeda jela renomiranog chefa Denija Srdoča, koji je Kvarneru donio prve Michelinove zvijezdice. Ovaj chef kuhinje restorana Nebo kreira i filozofiju restorana. ”Nebo je u principu jedna hrvatska gastronomija. Pokušavamo koristiti namirnice iz cijele Hrvatske, od lokalnih malih proizvođača i pokušavamo napraviti zajednicu proizvođača, restorana i gostiju. U fine dining restoranu svaki je detalj bitan i svaka je namirnica sto posto iskorištena. Pokušavamo da bude samoodrživo, da bude zero vaste, trudimo se napraviti da taj koncept bude što čišći, bolji i zanimljiviji gostima”, opisao je kandidatima chef Srdoč.

Dva sata za primjenu tri jela

Prvo jelo ima podosta vibrantnih boja te Ivanu nije vizualno izgledalo posebno zahtjevno iako je chef naglasio da je ono zapravo najkompliciranije. Sva tri slijeda – hladno, toplo i glavno jelo koje su morali replicirati sadržavala su grdobinu. ”Poanta ta tri jela je potpuno iskorištavanje namirnice i očekujem od njih da razumiju koncept, te da će se prema namirnicama ponašati iskreno i s ljubavlju”, kazao je chef Srdoč.

Deni im je na prvom tanjuru predstavio carpaccio od filea grdobine s emulzijom od mandarine i emulzijom od peršina s tostiranim pinjolima. Na drugom je tanjuru bila verzija riblje juhe u kojoj je obraz grdobine, a trećem drugi file grdobine pečen na tavici, deglaziran i vraćen na tavicu da se još malo prokuha.

Kandidati su se nakon predstavljanja jela i kušanja uputili u profesionalnu kuhinju restorana Nebo gdje su imali 120 minuta za pripremu tri jela.

S obzirom na to da u ovoj kuhinji nisu do sada kuhali, kandidatima je trebalo neko vrijeme da se u njoj snađu, a u žaru kuhanja pala je boca maslinovog ulja te se razlila po podu kuhinje. Željka je imala poteškoća s čišćenjem grdobine na koju je potrošila najviše vremena.




Jela je ocjenjivao žiri i chef Srdoč ocjenama od 1 do 10, s tim da nisu znali kome pripada koji tanjur.

Srdoču se najviše svidjelo Goranino jelo koja je dobila osam bodova.

‘Prezentacijski ni jedno jelo nije bilo visoko, ali tehnički je sve bilo izvanredno”, objasnio je.




Ivan je dobio sedam, a Željka najmanje, šest bodova.

”Prezentacijom najljepši tanjuri, ali problem je okusa i tehnika. Neke su stvari falile na glavnom jelu. Ne znam jesi li stavila dovoljno paprike u kelj, pa je falio mali ‘kick’ tom jelu”, objasnio joj je.

Kad su se zbrojili svi bodovi i žirija i chefa Srdoča, najviše ih je dobila Gorana – 32. Nakon nje Ivan 28 bodova i svega dva boda manje Željka koja je time završila svoju utrku za titulu MasterChefa.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.