fbpx

S božićnim slatkim delicijama osvojite toster

Autor: dnevno.hr

Jedan od najljepših trenutaka Božića je okupljanje obitelji oko blagdanskog stola, uživanje u društvu i veselju. Ugodnu atmosferu potiču i birana jela o kojima se domaćini posebno brinu, a time se blagdanski stol važnošću još više izdiže od svih ostalih dana u godini.

Svaki kraj Hrvatske ima neku svoju tradiciju, gaje se posebni običaji koji nose u sebi simboliku i osim što povezuju ukućane koji tom stolu pristupaju, ujedno stvaraju kontakt s našom povijesti. Također, gajenje običaja je odavanje priznanja svima onima koji su te običaje prenosili generacijama do nas. Neka jela se pojavljuju svuda i uglavnom su običaji slični, ali svaki kraj se razlikuje nekim dodatkom koji Božić u tom kraju identificira i izdvaja na posebniji način od svih drugih. To natjecanje raznih krajeva i njihovih običaja tko će posebnije i jedinstvenije dočekati Božić i poslužiti blagdanski obrok prava je riznica jela i delicija koje se kasnije prenose i drugima i obogaćuju našu ukupnu ponudu delicija.

Na Badnjak se obično pripremaju riblja jela, od fišpaprikaša u Slavoniji do hobotnice pod pekom u Dalmaciji, no sve više se sprema bakalar u cijeloj zemlji. Badnjak je postni i nemrsni dan, tako da je osim zamjene mesa na jelovniku ribom, uobičajena i izrada raznih uštipaka koji mijenjaju slatke delicije, a jedan od napoznatijih te vrste u Dalmaciji su fritule. Iako orginalno dalmatinski običaj, proširio se i dalje pa se sve češće u blagdansko vrijeme može vidjeti da se po trgovima gradova van Dalmacije na Badnjak peku fritule koje se nude ljudima kao dodatak uživanju u jutarnjoj šetnji gradom. Božićni ručak se pretvara u gozbu, najčešće se radi o pršutu ili šunki sa sirom kao predjelu, juhama, puricama ili pijetlima, odojcima ili janjadi. Najmaštovitiji dio Božićnog ručka svakako su deserti.

Kolači se peku i nekoliko dana ranije, a njihova maštovitost izrade je zapanjujuća.


Portal i forum Dnevno ove su godine odlučili svojim čitateljima ponuditi jedinstveno natjecanje. Svi oni koji s puno pažnje i ljubavi rade božićne delicije mogu sudjelovati u našem nagradnom natječaju i uz osvajanje nagrade pohvaliti se prijateljima slikom svojih delicija i receptom na našem portalu. Stoga, kad napravite slasne stvari, slikajte ih i sudjelujte u nagradnoj igri na našem forumu. Slike i recepti će biti objavljeni i naši forumaši i forumašice će vam ‘lajkanjem’ reći šta im se najviše sviđa, a onaj tko skupi najviše lajkova na poklon dobiva Toster PHILIPS HD 2623.

Sliku i recept pobjednika objavit ćemo na našem portalu.

Stoga nemojte zaboraviti slikati jelo. Vaša slika i vaš recept su možda dragocijeni i možda će pridonijeti da običaj vašeg kraja bude novi hit u kuhinjama po cijeloj Hrvatskoj i šire.

Za detalje nagradne igre kliknite ovdje

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.