fbpx
Foto: Goran Sebelić/CROPIX

RODITELJIMA JE GOVORIO ‘VI’, PADALE SU I BATINE: ‘Najpoznatiji istarski brk’ iskreno o djetinjstvu, otkrio je i očev zlatni savjet

Autor: Dnevno.hr/Š. P.

Poznati istarski pjevač Elio Pisak prisjetio se u intervjuu za Mirovina.hr odrastanja u strogoj obitelji u kojoj su se, kaže, poštovale ljudske vrijednosti.

“Pamtim jako izraženu ljubav u obitelji, poštivanje običaja, zajednički rad, sjedenje oko stola… Svatko je svakome pomagao. Susjedi su zajedno čistili kukuruz, svi bi došli na krštenja, svadbe, I više se pažnje davalo razgovorima, druženjima nego hrani i piću. Nije se u vrijeme mog odrastanja pretjerano konzumiralo”, ispričao je Pisak.

Roditeljima je, kaže, govorio ‘vi’, a navika mu je ostala i u odrasloj dobi. “Rekao bih joj: ‘Majko moja, kako to da vi tako lijepo pjevate’…”, prisjeća se 69-godišnji pjevač.


Iako u obitelji nisu govorili talijanski, njegov je otac često ponavljao izreku koja je postala Elijevo zlatno pravilo. “Znao je ponavljati jednu uzrečicu koja se u Istri i danas koristi “chi guarda la sua vita, guarda un bel giardino” (Tko gleda u svoj život, gleda u lijepi vrt). To i jest tako. Ne trebamo nikad biti euforični ni u pozitivi ni u negativi. Ako si umjeren, puno pomažeš i sebi i ljudima oko sebe”, kaže Pisak.

Odrastao je, prisjeća se, okružen ljubavi, ali padale su i kazne. Jednom prilikom je s prijateljima naišao na stablo lješnjaka, a kako su bili siromašni, nisu im mogli odoljeti te su ih pobrali. Zbog toga je dobio batine od majke.

“Kad sam došao doma, toliko sam batina dobio od mame, da mi takvo što više nije palo na pamet. Još je rekla da si nikad u životu to ne smijem dopustiti. Uzimati tuđe. Mislim da je to bio pravi put. Danas govore da se ne smije ovako i onako prema djeci. Slažem se da s njima treba puno razgovarati, davati im ljubavi, podrške ali treba im i usaditi poštovanje prema pravim ljudskim vrijednostima”, kaže za Mirovina.hr.

Sa starijima nije mogao pričati o svemu, primjerice, o intimi i seksualnom odgoju. U njegovoj obitelji to su, priznaje, bile tabu teme.

Njegovu želju za bavljenjem glazbom obitelj je podržala, uz zlatni savjet: “Pamet u glavu”.

“Kad sam se osamostalio, bili su malo tužni ali često sam ih posjećivao jer sam jako bio vezan uz njih. I kasnije, kad sam osnovao firmu, svaki drugi dan sam dolazio k njima. Osjećao sam silnu zahvalnost, htio sam biti s njima, donosio koliko sam mogao, brinuo o njima”, prisjetio se.
Autor:Dnevno.hr/Š. P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.