Foto: Wiki

RETRO TEST 90-IH: Vidite li morskog psa, a lubanju ili ruku? Neki bi ih danima proučavali!

Autor: Dnevno

Prve stereograme osmislio je neurolog i psiholog  Bela Julesz 1959. kako bi dokazao da dubinski vid nastaje u mozgu a ne u očima.  Uzeo bi sliku s ravnomjerno nasumično raspoređenim točkicama. Potom bi odabrao krug na slici, a točkice u njemu malo pomaknuo. Iako je svaka slika za sebe bila potpuno dvodimenzionalna, ako je netko gledao po jednu na svakom oku, činilo bi mu se da je krug lebdio iznad podloga.

Dvadeset godina kasnije, Juleszov student Chris Tyler i računalna progamerka Maureen Clarke otkrili su kako se isto može postići na samo jednoj slici.

Optičke iluzije ‘Magično oko’  bile su hit 90-ih. Veselili bi se novom broju novina u kojima smo pronalazili ovu zanimljivu iluziju kojom su se danima bavila i djeca i odrasli. Bilo je onih koji bi odmah primijetili sliku u slici, dok je bilo onih koji koliko god se trudili nikad nisu mogli vidjeti apsolutno ništa.

Trik je u tome da fokus trebate usmjeriti iza slike, a ne samo gledati u nju. Pokušajte!




Rezultat:

Prva slika – lubanja

Druga slika – ruka




Treća slika – morski pas

NEVJEROJATNO! Optička iluzija izludjela svijet! Vidi li itko muškarca?

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.