Reperica Remi: ‘U Barceloni nitko ne smije dirnuti u tri skupine – LGBT, žene i imigrante’

Autor: Dnevno

Zagrebačka reperica Mirela Priselac Remi, pjevačica grupe Elemental, svoj je vikend odlučila provesti na festivalu “Primavera Sound” u Barceloni, kako bi se odmorila poslije intenzivnog radnog perioda. Nakon povratka u zemlju, na svojim je društvenim mrežama otvorila dušu, što je izazvalo salvu reakcija i komentara njezinih pratitelja. Oduševljena mentalitetom, toplinom i srdačnošću neznanaca koji su joj prilazili po ulicama Barcelone, slijetanje u trogirsku zračnu luku donijelo je očito razočaranje. Povratak u hrvatsku stvarnost nagnao je pjevačicu da poruči, ne samo Hrvatima, nego i svima na Balkanu da nam nedostaje čovječnosti, empatije i zajedništva. “Molim te, voli se malo više, Balkane moj”, zavapila je Remi na svojim društvenim mrežama. Njezinu objavu prenosimo u cijelosti:

“Provela sam nekoliko dana u Barceloni. Malo sam se odmorila nakon poprilično intenzivnog radnog perioda, malo lutala gradom, malo pisala, malo pričala s nekim prijateljima antifašistima koji su se iselili trbuhom za kruhom.

Na mnogim balkonima u Barceloni istaknute su parole na zastavama – traže se prava žena, političkih zatvorenika, bori se protiv nepravde i za ravnopravnost, na nekoliko frontova. Grad odiše aktivizmom. Svidjela mi se ta strast, želja za reakcijom, borbenost…

Kaže mi prijateljica na doktoratu u Barci: ‘Ovdje nitko ne smije dirnuti u tri skupine: LGBT, žene i imigrante. Svi se odmah dignu na zadnje noge. Nevjerojatno koliko jedni staju u obranu drugih’.

To mi nedostaje. Esencijalna ljudska briga jednih za druge. Marenje za ciljem koji nije ‘samo naš’ i od našeg uskog, osobnog interesa…
Nedostaje mi taj mali iskaz čovječnosti, empatije i zajedništva.

Tri sam dana provela na festivalu Primavera Sound. Upoznala zanimljive ljude. Čavrljala s neznancima. I primijetila da nitko nije imun na otvoreni, iskren i topli ljudski kontakt. Kad pristupiš čovjeku, uz osmijeh, dobit ćeš ga natrag. Jamčim, provjereno.

S pozornice, mahom iz ženskih grla, čula sam poruke ljubavi, zahvalnosti, skromnosti i pozitive. I borbenosti. Velike snage i borbenosti.




Erykah. Janelle. Neneh. Robyn. FKA Twigs. Kevin iz Impale. James Blake.
Sva ta velika imena s pozornice su odašiljala poruku velikih ljudi. Nije bilo govora mržnje, zavisti, zatrovanosti… Ni traga. Pesnica se dizala samo kroz ples. Prozivalo se samo nepravdu. Poticalo na zajedništvo i ljubav.

To mi nedostaje.

Gledanje u budućnost. Bolju budućnost.




Sletjela sam u zračnu luku Trogir.
Na aerodromu kaos pred šalterima za pregled pasoša. Policajka viče ‘EU, EU’, s neoznačenog šaltera. Viče na uspavane putnike koji su netom sletjeli.
Hvala, gospođo, na tom podsjetniku o manjkavom sustavu.

Stojim pokraj aerodromskog busa za Split. Pušim i pitam vozača: ‘Kad krećemo?’, a on kaže: ‘Ima vremena, puši, puši’. Drugi se grohotom smije: ‘Puši, puši, ahaha, samo ti puši’.
Hvala, gospodo, na ovom trenutku podcjenjivanja i šovinizma.

Na autobusnom kolodvoru, konobarica slučajno polijeva gošću vodom. I ne ispriča se. Još joj kaže: ‘A šta si sjela za taj puni stol?
Hvala, gospođo, na ovom trenutku nebrige za drugu osobu.

U kafiću se čuje radio. Prva vijest je o ratnoj mornarici. O ratnom putu. O ratu od prije dvadeset i kusur godina.
Hvala, gospodo, na ovom trenutku podsjećanja gdje se nalazimo na vremenskoj crti.

Da, nedostaje mi malo čovječnosti, empatije i zajedništva.

Pišem ovo umorna i emocionalna. Možda pretjerujem. Ne mislim da sam popila svu pamet svijeta.

Nije susjedova trava zelenija. Nije ‘naše’ lošije, a ‘njihovo’ bolje. Ja uopće ne koristm te binarne relacije. Ja nemam ‘mi’ i ‘oni’. Daltonist sam za to.

Žao mi je što Balkan na kojem živim nije malo, samo malo bolji prema sebi. Što se malo više ne voli i cijeni.

Jer isto je kao i na osobnoj bazi – tek kad zavoliš sebe, moći ćeš voljeti druge.

Molim te, voli se malo više, Balkane moj.
Hajde da se volimo malo više.”

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.