Foto: HRT

PRVI PUT NA NOVOGODIŠNJEM KONCERTU BEČKE DJEVOJČICE: Nakon deset godina ponovno dirigira Franz Wesler-Möst

Autor: Dnevno.hr/ T. Š.

Hrvatska radiotelevizija (HRT) u nedjelju, 1. siječnja na Prvom programu (HRT-HTV1) u terminu od 11:15 sati prenosi novogodišnji koncert iz Beča koji austrijska radiotelevizija ORF prati i svojim kamerama i mikrofonima satelitski odašilje u gotovo stotinu zemalja svijeta pa tako i Hrvatsku.

Nakon deset godina Bečki su filharmoničari ponovno pozvali austrijskog dirigenta Franza Welser-Mösta kojemu će ovo biti treći put da ravna jednim njihovim novogodišnjim koncertom. Njegov se koncept programa temelji na rijetko izvođenim djelima iz pera članova obitelji Strauß i njihovih suvremenika: Franza Suppéa, Carla M. Ziehrera i Josefa Hellmesbergera.

Poseban je naglasak na opusu slabije poznatog Josefa Straußa, dvije godine mlađeg brata slavnijeg Johanna Straußa Sina, kojega zbog raskošne orkestracije zovu “simfoničarem”. U njegovoj francuskoj polki Vedra ćud orkestru se pridružuju Bečki dječaci, ali i prvi put na Novogodišnjem koncertu Bečke djevojčice, ženski dio zbora Bečkih dječaka osnovan 2004.

Foto: HRT

U tri plesna stavka emitirat će se ples ansambla Bečkog državnog baleta snimljen u parku i dvorcu Laxenburgu, te u vrtnom paviljonu i zgradi samostana Melk. Koreografiju za taj događaj već treći put potpisuje Britanac Ashley Page, a barokom nadahnute kostime kreira londonska dizanjerica Emma Ryott, čije smo kreacije vidjeli i na Novogodišnjem koncertu 2020. U pauzi koncerta dokumentarni film 150 godina Svjetske izložbe u Beču vodi nas u godinu 1873. kada je u bečkom Prateru postavljena dotad najveća svjetska izložba kojom je grad s carskom rezidencijom prerastao u svjetsku kulturnu metropolu kakva je i danas. Komentatorica i urednica prijenosa je Jana Haluza.

Ne propustite u nedjelju, 1. siječnja na Prvom programu (HRT-HTV1) u terminu od 11:15 sati pogledati prijenos novogodišnjeg koncerta iz Beča.

Autor:Dnevno.hr/ T. Š.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.