FOTO: Guliver

Prokletstvo britanske kraljevske porodice zapisano je u krvi: Sve je krenulo od jedne osobe

Autor: B.G.

Britanska kraljevska obitelj, dugovječna i poznata dinastija, nije ostala imuna na brojne bolesti s kojima su se generacijama borili njeni članovi. Povjesničari pak tvrde kako britansku kraljevsku obitelj prati prokletstvo još iz vremena slavne kraljice Viktorije.

Jedna od najpoznatijih bolesti koja se veže uz britansku kraljevsku obitelj jest hemofilija. Hemofilija, genetski poremećaj koji uzrokuje produženo krvarenje zbog nedostatka određenih koagulacijskih faktora, pojavio se u ovoj obitelji u 19. stoljeću, zbog je kasnije dobila i naziv “kraljevska bolest”.

Kraljica Viktorija, čiji je genetski materijal bio povezan s mnogim europskim kraljevskim obiteljima, prenijela je gen za hemofiliju na nekoliko svoje djece i unuka. Naime, ona je potjecala od dinastije Hannover koja je vladala Braunschweigom, Hannoverom i Ujedinjenim Kraljevstvom sve do njezine smrti. A njezina majka princeza Viktorija von Sachsen-Coburg-Saalfeld bila je Njemica.

Foto: Guliver Image

Brak koji je obilježio britansku povijest

Na prijestolju je naslijedila svog strica, jer njezini stričevi nisu imali zakonite djece. Oca se nije sjećala jer je umro od raka dok je bila osmomjesečna beba. Njezin ujak, majčin brat, belgijski kralj Leopold zaključio jer da bi bila šteta nemati englesku potporu i savezništvo u budućnosti, a osim toga naslutio je i potencijalno “ubacivanje” u kraljevsku liniju nasljeđivanja u Britaniji pa tako došao na ideju da svog nećaka Alberta nekako približi Viktoriji. I uspio je.

Kad se 1840. kao dvadesetogodišnjakinja udala za Alberta, a o njihovoj strastvenoj prvoj bračnoj večeri kazala je: “To je bilo ugodno i zbunjujuće iskustvo. Ja nikada, nikada nisam tako provela večer. Njegova pretjerana ljubav i naklonost dali su mi osjećaj nebeske ljubavi i sreće. Uzeo me u naručje i mi smo se samo ljubili, opet i iznova”.

Prokletstvo britanske kraljevske porodice zapisano je u krvi: Sve je krenulo od jedne osobe
Njihov brak, iako početno dogovoren politički savez, brzo je postao jedan od najpoznatijih ljubavnih parova u povijesti. Princ Albert igrao je ključnu ulogu u modernizaciji i reformama unutar britanske kraljevske obitelji, ali i u društvu općenito, potičući razvoj umjetnosti, znanosti i obrazovanja.

Nakon smrti voljenog supruga, princa Alberta, 1861. godine, povukla se iz javnog života i nosila crninu do kraja svog života. Njezina osobna tuga dodatno je produbila percepciju kraljevske obitelji kao simbola stabilnosti i tradicije.
Autor:B.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.