
Pohane jabuke ispunit će dom neodoljivim mirisom
Oduševite ukućane ukusnom i sočnom janjetinom, koju možete pripremiti u pećnici.
Sastojci:
3 kg prednje četvrti janjetine
1,5 kg krumpira
1 glavica luka
8 mrkvi
1 tikvica
1 paprika
1 rajčica
Priprema:
Prednju četvrt janjetine, sa svih strana, namažite šakom morske soli i premažite dobrim maslinovim uljem. Prekrijte alu-folijom i dobro utisnite rubove sa strane da bude posve zatvorena. Stavite peći u pećnicu na 250 stupnjeva. Nakon 2 sata pečenja, izvadite janjetinu iz pećnice, skinite foliju i dodajte povrće.
Krumpir i mrkvu narežite na krupnije komade, dodajte cijelu papriku, na polovicu izrezan luk koji će pustiti sok te jednu tikvicu. Promiješajte ih žlicom po masnoći koju je otpustila janjetina pa s tom masnoćom malo prelijte i meso te ponovo sve pokrijte folijom i vratite u pećnicu.
Nakon pola sata izvadite protvan, skinite foliju, masnoćom prelijte meso i povrće, pa vratite u pećnicu da se sve još zapeče. Procijenite sami koliko jako želite da povrće i janjetina budu pečeni, jače ili manje “reš”. Krumpiri i mrkve bit će sočniji ako ih prije stavljanja na pečenje u protvan prokuhate 15 minuta u slanoj vodi.
Kako se meso peče ispod alu-folije, nije potrebno dodavati tekućine, iako to nije isključeno. Ako imate masniji komad janjeta, s puno loja, koji otpušta puno masnoće, tu mast odlijte kad prvi put izvadite protvan radi dodavanja povrća. Nije potrebno da povrće ni janjetina plivaju u masnoći. Ako imate suprotan slučaj, krumpir i povrće prelijte s malo maslinova ulja ili ga pospite s listićima maslaca.
Ako je janjetina već dovoljno pečena, a povrće biste htjeli još malo zapeći, izvadite janjetinu na podložak, a u pećnicu vratite samo povrće.
Pohane jabuke ispunit će dom neodoljivim mirisom
Tjestenina u umaku s piletinom: Neodoljiva mirisom i okusom
Internet bruji o ovim kolačima: Osim neobičnog okusa, bogat je izvor bjelančevina
Veganski bolonjez: Oduševljava i ljubitelje mesa