fbpx
foto:screenshot

PRIJE 50 GODINA PROGLAŠENA JE NAJBOLJOM! Čokoladna svilena pita zaludjela je svijet nevjerojatnim punjenjem!

Autor: Dnevno

Osmišljena je pedesetih godina prošlog stoljeća, a odonda se drži pri samom vrhu omiljenih slastica. Francuska svilena pita ime je dobila po raskošnoj teksturi, a ono što posebno oduševljava sve koji su ju probali je nevjerojatno punjenje!

U originalnom receptu punjenje je činio čokoladni puding, no on je zamijenjen raskošnom mousse kremom.

Iako se zove “francuska svilena pita”, ista nema veze s Francuskom. Naime, riječ je o američkoj slastici osmišljenoj pedesetih godina prošlog stoljeća na jednom natjecanju.

U recept za francusku svilenu pitu idu sirova jaja, a bazu čine smrvljeni keksi s maslacem. Ako se bojite dodavati svježa jaja, ako niste sigurni u njihovu svježinu i porijeklo, iste možete lagano istući na pari sa šećerom pa dodati u recept.

foto:profimedia

Sastojci za podlogu:

200 grama čajnih keksa
85 grama maslaca
Sastojci za nadjev:
200 grama šećera
170 grama omekšanog maslaca
85 grama tamne čokolade
3 jaja
2 žlice francuskog likera Grand Marnier

Šlag za ukrašavanje

Priprema:




1. Zagrijte pećnicu na 170 Celzijevih stupnjeva.

2. Sameljite kekse u fini prah i pomiješajte s maslacem. Miješajte dok ne dobijete vlažnu smjesu.

3. Utisnite prstima smjesu u lim za pečenje.

4. Stavite peći u pećnicu na 10 do 12 minuta, odnosno dok se podloga ne stisne.




5. Izvadite iz pećnice i pustite da se ohladi do kraja.

6. Dok se hladi podloga, napravite nadjev: Otopite čokoladu u mikrovalnoj pećnici ili na pari.

7. U mikseru istucite omekšani maslac i šećer u glatku kremu. Za to će vam biti potrebno oko tri minute miksanja.

8. U maslac dodajte rastopljenu čokoladu i Grand Marnier.

9. Postepeno dodajte pasterizirana jaja – jedno po jedno – i miksajte sve dok ne dobijete glatku jednoličnu kremu. Premažite je preko ohlađene podloge i stavite u hladnjak na tri do četiri sata.

10. Preko ohlađene francuske svilene pite premažite šlag i ukrasite ribanom čokoladom.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.