
Zapečena tjestenina s mesom, gljivama i sirom je savršen odabir za početak tjedna
Osmišljena je pedesetih godina prošlog stoljeća, a odonda se drži pri samom vrhu omiljenih slastica. Francuska svilena pita ime je dobila po raskošnoj teksturi, a ono što posebno oduševljava sve koji su ju probali je nevjerojatno punjenje!
U originalnom receptu punjenje je činio čokoladni puding, no on je zamijenjen raskošnom mousse kremom.
Iako se zove “francuska svilena pita”, ista nema veze s Francuskom. Naime, riječ je o američkoj slastici osmišljenoj pedesetih godina prošlog stoljeća na jednom natjecanju.
U recept za francusku svilenu pitu idu sirova jaja, a bazu čine smrvljeni keksi s maslacem. Ako se bojite dodavati svježa jaja, ako niste sigurni u njihovu svježinu i porijeklo, iste možete lagano istući na pari sa šećerom pa dodati u recept.
Sastojci za podlogu:
200 grama čajnih keksa
85 grama maslaca
Sastojci za nadjev:
200 grama šećera
170 grama omekšanog maslaca
85 grama tamne čokolade
3 jaja
2 žlice francuskog likera Grand Marnier
Šlag za ukrašavanje
Priprema:
1. Zagrijte pećnicu na 170 Celzijevih stupnjeva.
2. Sameljite kekse u fini prah i pomiješajte s maslacem. Miješajte dok ne dobijete vlažnu smjesu.
3. Utisnite prstima smjesu u lim za pečenje.
4. Stavite peći u pećnicu na 10 do 12 minuta, odnosno dok se podloga ne stisne.
5. Izvadite iz pećnice i pustite da se ohladi do kraja.
6. Dok se hladi podloga, napravite nadjev: Otopite čokoladu u mikrovalnoj pećnici ili na pari.
7. U mikseru istucite omekšani maslac i šećer u glatku kremu. Za to će vam biti potrebno oko tri minute miksanja.
8. U maslac dodajte rastopljenu čokoladu i Grand Marnier.
9. Postepeno dodajte pasterizirana jaja – jedno po jedno – i miksajte sve dok ne dobijete glatku jednoličnu kremu. Premažite je preko ohlađene podloge i stavite u hladnjak na tri do četiri sata.
10. Preko ohlađene francuske svilene pite premažite šlag i ukrasite ribanom čokoladom.
Zapečena tjestenina s mesom, gljivama i sirom je savršen odabir za početak tjedna
Mekan i sočan kolač od kukuruzne krupice: Poput svilenog oblačića koji se topi u ustima
Čokoladni mousse: Fantastičan desert od pet sastojaka
Ukusna piletina s rižom u neobičnom, osvježavajućem umaku