fbpx
Foto: Ranko Šuvar/Cropix

‘PRIČA O KRAVATI’! Zajednička izložba ustanove Academia Cravatica i Sveučilišta u Zagrebu

Autor: Dnevno.hr/T. P.

Zajednička izložba ustanove Academia Caravtica i Sveučilišta u Zagrebu ‘Priča o kravati’ govori o prožimanju dvaju važnih hrvatskih civilizacijskih i kulturoloških simbola kakvi nedvojbeno jesu kravata i Sveučilište u Zagrebu.

Osim što su i nacionalni i svjetski svaki na svoj način, povezuje ih činjenica da su i vršnjaci. Nastala i učvorena u Hrvata, prepoznata u Francuskoj, kravata je svoju svjetsku premijeru imala na ljetni solsticij 21.lipnja 1667. kada ju je kralj Luj XIV. zavezao oko vrata u stilu a la Cravat.

Dvije godine kasnije 23.rujna 1669. diplomom rimskoga cara i ugarsko-hrvatskoga kralja Leopolda I. priznati su status i povlastice sveučilišne ustanove tadašnjoj Isusovačkoj akademiji u slobodnom kraljevskom gradu Zagrebu što se uzima kao godina utemeljenja Sveučilišta u Zagrebu.


Izložba ‘Priča o kravati’ prvi je zajednički korak u afirmaciji spomenutih činjenica. Jednako tako i o neraskidivoj povezanosti dviju važnih hrvatskih identitetskih odrednica od njihova nastanka sve do danas. Kroz 16 panoa ispričana je priča o podrijetlu, nastanku i svjetskoj afirmaciji kravate, a posljednjih 5 panoa govori o neraskidivoj povezanosti suvremenog Sveučilišta u Zagrebu i kravate od utemeljenja suvremenog sveučilišta sredinom 19. stoljeća pa sve do danas.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Ustanova Academia Cravatica (@academia_cravatica)

Vizualna i dokumentirana poruka ‘Priče o kravati’, svjedoči da će se to još snažnije očitovati u budućnosti. Za potrebe izložbe simbolične kravate zavezane su na spomenike ispred i u auli Sveučilišta pa je tako crvenu kravatu dobila i čuvena skulptura Ivana Meštrovića ‘Povijest Hrvata’.
Na otvorenju se očekuju  predstavnici  Vlade, ministarstava  Vanjskih i europskih poslova, Kulture i medija, Znanosti i  obrazovanja, te predstavnici brojnih fakulteta, diplomacije i drugih javnih institucija te ugledni pojedinci.

Osim toga, izložba se događa u godini kada se obilježava 400. obljetnica nastanka prvog portreta s kravatom na svijetu. Nastao 1622. portret prikazuje čuvenog hrvatskog baroknog pjesnika iz Dubrovnika Ivana Gundulića s kravatom oko vrata.

Izložba ‘Priča o kravati’ otvara se u srijedu 25. svibnja 2022. u 12 sati u auli rektorata Sveučilišta u Zagrebu. To je ujedno i homage njezinu izvornom autoru gospodinu Nikoli Albanežeu, koji je preminuo početkom ove godine.
Autor:Dnevno.hr/T. P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.