fbpx
Foto: Kolaž Dnevno

Priča o dinastiji ‘Banac-Ivanović’: Odbili pozdraviti Hitlera i družili se s ljudima ‘plave krvi’. Hrvatska im mora vratiti ogromno bogatstvo

Autor: L.B.

Kako se to tada radilo na našim prostorima, nekretnine obitelji Banac, nacionalizacijom oduzete u vrijeme jugoslavenske komunističke vladavine, dugi su niz godina bile predmetom sudskog spora za povrat nasljednicima.

Postupci su trajali od 1997., a neke vrijedne nekretnine tek postupno su vraćene današnjim generacijama, dok druge još čekaju povrat, brodovlasničkoj obitelji Ivanović koja živi u Londonu, dok su za neke obeštećeni državnim obveznicama i dionicama hrvatskih tvrtki.

Međutim, povijest obitelji Banac obilježili su, kao uostalom i mnoge druge bogataške familije, usponi i padovi, tragedije i uspjesi, drugovali su s raznim uglednicima, pa čak i kneževima, prinčevima i princezama.


Tako su Ivan ‘Vane’ Stefan Ivanović, koji je preminuo 1999., i njegov sin Ivan Božidar dugo godina prijateljevali s knezom Rainierom III. od Monaka i njegovom suprugom, hollywoodskom zvijezdom Grace Kelly. Povjerio  je to Slobodnoj Dalmaciji izvor koji je želio ostati anoniman, a poznaje do u detalje povijest obitelji Banac i Ivanović.

Nastupio na Olimpijskim igrama u Berlinu i odbio pozdraviti Hitlera

Naime, Vane Ivanović bio je posinak imućnog brodovlasnika Boža Banca, zastupnika i suvlasnika “Atlantske plovidbe Ivo Račić”, osnivača “Jugoslavensko-amerikanske plovidbe”, utemeljitelja “Jugoslavenskog Lloyda” i, kao prvog stranca među njima, člana glavnog odbora globalno poznatog “Lloyd’s Register of Shipping”.

Foto: Screenshot/YouTube

Tridesetih godina prošlog stoljeća radio je u brodarskim tvrtkama svog očuha u Londonu, a svoje poslovno carstvo je šezdesetih prepustio sinu Ivanu Božidaru, rođenom 1940., koji je ovlaštenik naknade za imovinu oduzetu obitelji Banac/Ivanović. Vane se rodio 1913., oženio se s June Fisher te postao otac troje djece, Ivana Božidara, Andrije i Minje.

Izvor opisuje i kako je Vane Ivanović bio i sjajan atletičar. Kao prvak tadašnje Jugoslavije nastupio je na Olimpijskim igrama 1936. u Berlinu, u trkačkim disciplinama na 110 metara s preponama gdje je ušao u polufinale, te na 400 metara s preponama. Međutim, povijest je zabilježila da je jedini, uz Jesseja Owensa, odbio pozdraviti Adolfa Hitlera.

Tri velebna zdanja na dubrovačkom području

Iako se, poput poočima Banca, tijekom Drugog svjetskog rata svrstao na stranu antifašističke koalicije, stavio svoju flotu na raspolaganje saveznicima i Narodnooslobodilačkoj vojsci, nakon završetka rata i oslobođenja Hrvatske im je komunistička vlast oduzela imovinu milijunske vrijednosti.

Godine 1967. knez Rainier III. imenovao ga je na dužnost počasnog konzula Monaka u Londonu, gdje je preminuo u travnju 1999. I njegov sin Ivan Božidar bio je imenovan na tu dužnost, a tek je on uspio povratiti imovinu oduzetu djedu Božu Bancu, i to dijelom samo u dionicama.
Vila Banac, Cavtat
Vila Banac u Cavtatu, Foto: Screenshot/YouTube

“Božov otac bio je Božo (Natalino) Banac koji je 1913. izgradio zgradu kotara blizu Umjetničke galerije u Dubrovniku. Imao je sedam kćeri i dva sina, Boža i Karla, koji su bili među najbogatijim Dubrovčanima između dva svjetska rata. Nijedan od sinova Boža starijeg nije imao djece”, kazuje izvor.

Božo Banac dao je izgraditi tri velebna zdanja na dubrovačkom području koja i danas zadivljuju svojom arhitekturom. Izgradili su ih arhitekti Harold Bilinić i Lavoslav Horvat, a riječ je o Vili Banac u Cavtatu, današnjoj Umjetničkoj galeriji na Pločama te vili u Lapadu koju je Božo Banac dao izgraditi za svoju sestru Adu udanu Pitarević, a koju je još za vrijeme gradnje otkupio njihov brat Karlo Banac. Ta je vila kasnije postala poznata kao Titova vila.

Mauzolej za prerano preminulu Mariju

Izvor, sjajno upućen u obiteljske prilike i neprilike obitelji Banac kaže i kako se Karlova žena zvala Magda.
“Kad je Karlo umro, ona je ostala udovica. Bio je jedan u svoje doba glasoviti plivač Juga, Marojica Miloslavić, koji je prvi plivao 100 metara kraul ispod minute.

Oženio je Magdu, koja je bila 14 godina starija od njega. Kad je Magda umrla, on je postao ovlaštenik za povrat imovine Karla Banca. Marojica je vilu prodao Braslavu Turčiću. Umro je prije nekoliko godina, otkriva sugovornik.

Foto: Screenshot/YouTube

Prva supruga Boža Banca bila je Marija Račić, a s uglednim bračnim parom dugo je godina prijateljevao kipar Ivan Meštrović, koji je izgradio dojmljivi Mauzolej za prerano preminulu Mariju i njezinu obitelj u Cavtatu. Božo Banac oženio se drugi put i nije imao svoje djece, a njegova supruga Milica Ivanović, rođena Popović, iz ranijeg je braka imala svoje troje djece, među njima i Vanu Ivanovića, oca Ivana Božidara Ivanovića, današnjeg nasljednika obiteljskog bogatstva.

RH Ivanu Božidaru prenijela 44 milijuna kuna dionica

Početkom studenog 2019. Jutarnji je pisao da je Republika Hrvatska Ivanu Božidaru Ivanoviću na ime imovine oduzete im u Jugoslaviji prenijela 44 milijuna kuna vrijednih dionica u dvadesetak hrvatskih tvrtki, među kojima i nešto onih u posrnulom “Đuru Đakoviću”.

Ivanović je godinu dana kasnije tih 8,7 posto dionica, čija se vrijednost ubrzo strmoglavila s 200 kuna na samo četiri, prodao jednoj češkoj tvrtki.

Vila Banac u Cavtatu sagrađena je 1928. godine. Božo Banac koristio ju je za obiteljske odmore, ali ju je ustupao i prijateljima. Zanimljivo je da su 1936. godine, na Bančev poziv, u vili Banac uživali vojvoda od Kenta (brat engleskog kralja Eduarda VIII.) sa suprugom Marinom, princezom od Grčke i Danske.

Par je u cavtatsku luku doletio hidroavionom, a dočekali su ih Božo Banac i njegova supruga Milica.

Foto: Screenshot/YouTube

Vilu Banac kupio jedan od najbogatijih Hrvata prema Forbesu

Vila je u doba komunističke Jugoslavije nacionalizirana i postala odmaralištem makedonske vlade, da bi od osnutka Općine Konavle postala njezino sjedište. Općinari su, nakon povrata zgrade vlasniku, iselili 2018. u svoju novu zgradu na početku gradske šetnice, a Ivanović ju je prodao Enveru Moraliću, koji se 2017. našao na Forbesovoj listi najbogatijih Hrvata i vlasnik je još nekoliko nekretnina na području općine Konavle.

“Moram reći da je gospar Ivanović bio jako korektan prema nama, pustio nas je da stojimo u Vili Banac dok se naša zgrada gradila i za tih godinu i pol-dvije nam nije naplatio nikakvu najamninu” – rekao je Božo Lasić, općinski načelnik i dodao:

“Vilu je kupio gospar Moralić i, koliko znam, ona tako stoji, na njoj se ništa ne radi.”

Povratom cavtatske Vile Banac, koja je 2013. pravomoćnom sudskom odlukom Upravnog suda u Splitu pripala Ivanu Božidaru Ivanoviću kao nasljedniku obitelji Boža Banca, završila je sudska trakavica koja je trajala još od 1997. godine. Procijenjena vrijednost vile bila je nešto veća od četiri milijuna eura ili oko 30 milijuna kuna.

Silna imovina oteta pod krinkom ‘agrarne reforme’

U vili koju je na dubrovačkom predjelu Ploče, istočno od staroga grada, dao izgraditi Božo Banac – a riječ je o današnjoj Umjetničkoj galeriji – njezin vlasnik kratko je uživao. Došao je Drugi svjetski rat, tu su ostale njegove sestre i 1946. jednostavno je oduzeta, a u njoj su ostale Nora Banac s obitelji i njezina sestra Keti.

Foto: Screenshot/YouTube, Umjetnička galerija Dubrovnik, bivša Vila Banac

Nora je bila udana za generala Ivkovića koji je bio solunski borac i jedno vrijeme je proveo u zarobljeništvu u Njemačkoj. Imali su sina i kćer, a sin im je bio Vlado Ivković, glasoviti vaterpolist “Juga”.

Pravna osnova prema kojoj je vlasniku Božu Bancu oduzeta silna imovina bila je poratna “agrarna reforma”, kao da su to bili poljoprivredni objekti i zemljišta, ali se u to vrijeme nije smjelo ništa komentirati, a kamoli požaliti na “tretman”.

Prepustili bolnici heliodrom izgrađen na njihovoj zemlji

Predmetom postupka za naknadu oduzete imovine bio je i niz parcela na Medarevu, pa i zemljište gdje je izgrađen heliodrom za potrebe dubrovačke bolnice, od kojeg je obitelj Ivanović odustala zbog važnosti njegove uloge. Sklopljena je nagodba.

“Vlahušić je izgradio heliodrom na toj zemlji, premda je bila zabilježba da je postupak povrata u tijeku”, kaže izvor.

Ivanović je dopustio bolnici uknjižiti vlasništvo nad heliodromom i pristupnim cestama, a zauzvrat je Županija dubrovačko-neretvanska, odnosno Opća bolnica, odustala od žalbe u sporu oko povrata druge nacionalizirane imovine na tom području.

Dugotrajni sporovi koji su se vodili oko brojnih parcela na Medarevu sve do Gorice svetog Vlaha okončani su i na njih će se upisati obitelj Ivanović. Dio su građevinske parcele, a dio zaštićeno zelenilo u sklopu Male i Velike Petke gdje nema mogućnosti gradnje.

Foto: Screenshot/YouTube, Vojvoda i vojvotkinja od Kenta u posjeti Vili Banac

Spominjalo se da bi se na dijelu njihova građevinskog zemljišta mogli graditi stanovi za liječnike, ali s obzirom da je riječ o privatnom vlasništvu, a ne državnom kao na Pobrežju, tu bi zemlju trebalo otkupiti po tržišnim cijenama.

Autor:L.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.