Foto: Darko Tomas / CROPIX

Preminuo novinar i urednik Damir Matković: Bio je poznato lice Hrvatske televizije

Autor: I.D.

Umro je istaknuti novinar i urednik, dugogodišnje prepoznatljivo lice Hrvatske televizije, Damir Matković. Osim što je bio novinar, aktivno se angažirao u promicanju pluralizma i demokratizacije medijske scene u Hrvatskoj, te je radio na usklađivanju s standardima razvijenih demokracija, izvještava HND.

“Damir Matković je bio prije svega sjajan kolega, čovjek od kojeg se puno toga moglo naučiti. Istinska televizijska legenda. Ponosni smo što je 40 godina bio član HND-a. Velika hvala za sve što je dao za našu profesiju. U svoje ime i u ime HND-a a upućujem iskrenu sućut obitelji i prijateljima”, rekao je u povodu smrti uvaženog kolege Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a, čiji je aktivni član Matković bio od daleke 1985. godine.

Zagrebački Dalmatinac, kako je sam sebe volio nazivati, rođen je u Zagrebu 26. siječnja 1952., majka mu je rođena u Novalji, a otac u Šibeniku, koji je bio poznati hrvatski povjesničar Hrvoje Matković. Nakon završene osnovne škole u Zagrebu, upisao se u XV. matematičku gimnaziju s čvrstom namjerom da postane brodograditelj, jer je bio fasciniran brodovima još od djetinjstva.

Foto: D. Tadic/ CROPIX

Veliki opus uglednog novinara

Međutim, njegovi planovi su se promijenili kada se u njegov život u 17. godini uplela televizija. Kao učenik trećeg razreda gimnazije 1969., napisao je dramski tekst koji je otkupila Televizija Zagreb, i tada je krenuo u sasvim drugom smjeru. Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu s odličnim je uspjehom diplomirao komparativnu književnost i fonetiku. Na televiziji je počeo raditi kao novinar-suradnik u Dječjem programu Radio Zagreba.

No istovremeno je bio kao studenta fonetike fasciniran neograničenom mogućnošću ljudskog bića da već u najranijoj dobi bez ikakvih problema nauči bilo koji jezik. Uvjeren da jezik presudno strukturira viđenje svijeta oko nas i da u svakom jeziku svijet izgleda ponešto drukčije, naumio se posvetiti znanstvenom istraživanju procesa učenja jezika. Zato je sedamdesetih godina pet godina proveo u Liegeu i Parizu kao profesor hrvatskog jezika i kulture djeci naših “radnika na privremenom boravku u inozemstvu”, kako se to onda govorilo.

Početkom osamdesetih, ponovno se vraća na televiziju i na audiciji za novinare Televizije Zagreb pokazuje izuzetne talente među svim kandidatima. Tako je proveo ostatak svog radnog vijeka kao televizijski novinar, urednik i rukovoditelj. Od izvještavanja s tržnice dogurao je do urednika i voditelja Zagrebačke panorame (1986.), mozaične emisije Dobar dan (1988.), informativno-političkog magazina Spektar (1990.), informativne emisije Slikom na sliku (1992.), urednika i voditelja TV Dnevnika (1994.).

Tarik o teškim životnim danima: ‘Sestra i ja smo se snalazili kako smo znali’
Komemoracija će se održati u ponedjeljak

Neko je vrijeme bio pomoćnik glavnog ravnatelja HRT-a za javni radio i televiziju pa odgovorni urednik Zabavnog i Sportskog programa HTV-a. Od 2004. do mirovine 2017. bio je vanjskopolitički komentator HTV-a. Jedan je od prvih novinara HTV-a koji je (2006.) uzeo kameru i sam počeo snimati svoje reportaže (video-journalist). Tako je u suton radnog vijeka napokon dobio mogućnost pripovijedati svoje priče.

Putujući Europom, za HTV je snimio više od 50 informativno-političkih reportaža i 15 polusatnih dokumentarnih reportaža. Među njima su i tri snimljene na trgovačkim brodovima koji su plovili od Rotterdama i sjeverne Norveške do Sardinije, Kanara i Maroka. Za dokumentarni film Međugorje, s redateljem Antom Granikom, 1987. dobio je godišnju nagradu Hrvatskog novinarskog društva (HND) Zlatno pero.
Zajedno s novinarkom Brankom Bilić i snimateljem Ilijom Lekićem, Damir Matković je 1988. osvojio istu nagradu za izvještavanje o događajima na Kosovu. Za dokumentarni film “Azori – tajna uspjeha” iz 2007., dobio je nagradu delegacije EU u Hrvatskoj, Prix Schuman, za televizijsku emisiju koja najbolje promiče temeljne vrijednosti Europske unije. Pokazavši interes za funkcioniranje televizije kao programskog i poslovnog sustava, Matković je objavio knjigu “Televizija – igračka našeg stoljeća” (1995.) i niz stručnih članaka.

Uoči polufinalne emisije Zvijezde pjevaju HRT objavio goste iznenađenja: Oduševit će Hrvate

Prije nekoliko godina, objavio je i knjigu “Televizijski program”, u kojoj je na pristupačan način opisao kako televizija funkcionira s one druge, gledateljima manje poznate strane ekrana. Matkovićev angažman kao jednog od utemeljitelja, autora najvećeg dijela programskih načela i prvog predsjednika Zbora novinara elektroničkih medija Forum 21, ogranka HND-a, bio je izuzetno važan. 1997., usprkos autoritarnim vremenima, Forum 21 je uspješno pokrenuo proces pluralizacije i demokratizacije hrvatskog medijskog pejzaža te njegovo usklađivanje sa standardima razvijenih demokracija.

Komemoracija za Damira Matkovića održat će se u ponedjeljak, 29. travnja, u Hrvatskom novinarskom domu, dok će posljednji ispraćaj biti dan kasnije, u utorak, 30. travnja, u 13 sati na Mirogoju, javlja Jutarnji list.

Autor:I.D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.