Foto: Marko Todorov / CROPIX

Preminuo je hrvatski novinar i književnik Pero Kvesić

Autor: I.D.

U 74. godini umro je hrvatski novinar, književnik i scenarist Pero Kvesić, bolovao je od duge i teške bolesti, javlja Index.

Pero Kvesić rođen je u Zagrebu 1950. godine. Njegovo djetinjstvo proteklo je od pete do četrnaeste godine života u Bjelovaru, gradu koji je označio njegove rane godine. Filozofiju i sociologiju diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Tijekom studentskih dana, aktivno je sudjelovao u uređivanju “Omladinskog tjednika”, “Studentskog lista” i “Tjednog lista omladine”. Također je bio član ekipe koja je osnovala omladinski klub Jabuka. Nakon boravka u Sjedinjenim Američkim Državama, preuzeo je ulogu glavnog urednika omladinskog lista “Polet” i časopisa “Pitanja”.


Iza sebe je ostavio bogati opus djela

U sedamdesetima je redovito surađivao s magazinom “Start”. Tijekom 1980-ih, bio je samostalni umjetnik, četiri godine tajnik Društva književnika Hrvatske te pokrenuo biblioteku i časopis “Quorum”.

Domaćoj glumici stranac je spasio život, njeno ozdravljenje je ravno čudu: ‘Evo i sada plačem’

Pero Kvesić je autor niza proznih djela, uključujući zbirke pripovijedaka poput “Uvod u Peru K.” (1975.), “Mladi K.” (1983.), “Uspomene urednika erotskog magazina” (2003.) i “Vrijeme rata i razonode” (2014.). Također je napisao romane kao što su “Što mi rade i što im radim” (1984.), “Rent-a-car express” (2000.) i “Stjecaj okolnosti” (2002.). Objavio je i zbirke pjesama te nekoliko romana za djecu i slikovnica.

Pero Kvesić je autor i tvorac likova te crtanog serijala “Mali leteći medvjedići”, zajedno s Dušanom Vukotićem i Nevenom Petričićem.

Foto: Marko Todorov / CROPIX

U posljednjim godinama posvetio se filmu i dokumentarcima, a njegov film “Dum Spiro Spero” osvojio je nagradu za najbolji film prema izboru žirija na 14. festivalu hrvatskog dokumentarnog filma, Liburnia Film Festivalu 2016. Posljednji film koji je stvorio bio je “Kuća na Kraljevcu”, koji prikazuje zagrebačku kuću kao sklonište raznolikim ljudima tijekom gotovo pola stoljeća.

Kuća je bila izvor vrhunskih knjiga, filmskih scenarija, fotografija, ilustracija, stripova, glazbe, predstava i filmova, a mnogi njezini stanari bili su istaknuti u umjetničkom i društvenom djelovanju.
Autor:I.D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.