Preminuo bosanski ‘kralj ćevapa’: Njegove delicije obožavali su i sportaši, ali i Stipe Mesić i Kolinda Grabar Kitarović

Autor: J.A.

Interijerima dvaju ćevabdžinica dominiraju, grbovi Želježničara, omiljenog nogometnog kluba s Grbavice te fotografije gazda s nogometašima, kao i s mnogim poznatim osobama koje su se gostile s njihova roštilja, poput Roberta Prosinečkog, braće Mamić, Slavena Bilića s hrvatskim reprezentativcima, Severine, Tonyja Cetinskog, Stipe Mesića, Kolinde Grabar Kitarović…

Braća Memeti su u mladim danima doselili u Sarajevo iz makedonskog Gostivara te nisu propuštali ni jednu utakmicu popularnog Želje po kojem su i nazvali ćevabdžinicu.

Glavni konkurent bio im je bivši nogometaš FK Sarajevo i zakleti “pitar” (staro ime za navijače Sarajeva) Nijaz Ferhatović. On u prvom susjedstvu drži “Peticu”, također kultnu ćevabdžinicu.

Šain Memeti odavno je tajnu recepture koja privlači na stotine tisuća ljudi godišnje prenio na mlađe generacije. Legenda kaže da su im nudili brda i doline samo da odaju sastojke zbog kojih su njihovi ćevapi posebni, ali da su sve redom odbijali. Tajna je, tvrde, u ljubavi prema onome što radiš.

Normalno, tajna je i u kvalitetnim sastojcima, pravoj temperaturi pečenja, pravovremenom okretanju i slično, ali presudno je da to rade ljudi koji znaju posao i rade ga s ljubavlju.

;

Jako je važno i kako se ćevapi jedu. Preporuka je da se jedu prstima, bez vilice i noža. Pribor za jelo nepotreban je “posrednik” u jedenju ćevapa i s njim nije isti okus ove mesne delicije.

“Od priloga svakako ide kajmak, a Hrvati i Slovenci vole i ajvar. Uz prave ćevape nikako ne bih preporučio majonezu i kečap, to jednostavno ne ide skupa”, detaljno je objašnjavao prije nekog vremena novinarima iz Hrvatske nasljednik poslovnog carstva Haris Memeti.

Naslijedio je i tu jednu, očito obiteljski urezanu suzdržanost i nije se želio navući kada su ga pitali jesu li bolji ćevapi kod njega ili kod brata, koji drži “Želju 2” nakon što su podijelili posao.

“Teško ja mogu objektivno odgovoriti na to pitanje, morate probati i jedne i druge pa je najbolje da sami to procijenite”, piše Slobodna Dalmacija.

Autor:J.A.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.