Foto: Screenshot/HNK

Preminula je poznata hrvatska balerina: ‘Nakon tatine smrti prestala je ići u kazalište’

Autor: Dnevno.hr

Iz Hrvatskog narodnog kazališta Split stižu tužne vijesti. Preminula je umirovljena solistica splitskog Baleta, Gorjana Raunig. HNK se od Gorjane oprostio na svojoj Facebook stranici. “Posljednje zbogom Gorjani Raunig, umirovljenoj solistici splitskog Baleta u kojem je plesala od 1958. – 1978. godine. Sućut obitelji”; napisali su.

Gorjana Raunig rođena je 1937. gofine. Školovala se kod Ane Roje i Oskara Harmoša. U splitskome HNK-u bila je angažirana od 1953. do 1978., s prekidom 1957–58., kada je djelovala u Sarajevu.

‘Teatar je bio u njima’

Plesala je uspješno u bijelim baletima te u baletima domaćih skladatelja (L. Sorkočevića, D. Savina, S. Bombardellija, K. Baranovića i F. Lhotke), a osobito se istaknula u ulozi Carmen (R. K. Ščedrin).

 

“Umjetnost je bila dio nje i živjela je život umjetnika do smrti muža Ivana koji je također bio čovjek iz kazališta”, rekao je sin jedinac i poznati veterinar Vando Raunig za Slobodnu Dalmaciju i dodao:

“Teatar je bio u njima. Mama i tata su bili kazališni ljudi, jako vezani jedan za drugog. Uvijek su bili skladni i ujednačeni. Nakon njegove smrti prije 10 godina je prestala ići u kazalište. Povukla se. Kada govorim o mami, kao da govorim o njima oboje”.
Najviše uživala u ‘Carmen’ i ‘Giselle’

Vando je, kako sam kaže, odrastao na pozornici, no njihova je potpuna suprotnost. Iako su živjeli kazalište, nisu ga upućivali u tom smjeru. Ovaj veterinar naglašava kako je njegova majka najviše uživala u izvedbama ‘Carmen’ i ‘Giselle’.

Počinje prodaja ulaznica za Orašara, omiljene baletne bajke svih generacija
Bila je potpuno samostalna do prije mjesec i pol dana kada su krenule medicinske komplikacije zbog čega je iz doma prebačena u bolnicu i potom u Dom za starije i nemoćne osobe. Preminula je u subotu nakon čega je Vando jučer, po njezinoj želji, u ponedjeljak organizirao tihi sprovod.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.