(Photo by Dimitrios Kambouris/Getty Images)

Preminula je legendarna kraljica soula Aretha Franklin

Autor: Dnevno

U Detroitu je u okružju svoje obitelji u 77. godini života preminula ‘Kraljica soula’ Aretha Franklin. Iza nje je ostalo četvero djece: sinovi Clarence i Edward Franklin, Ted White Junior te Kecalf Cunningham.

Ova je pjevačica za svoga života održala 300 koncerata.

Jednom prilikom Aretha je rekla kako nije mislila da će njene pjesme postati himne za žene, ali kako je oduševljena time.

“Žene vjerojatno odmah osjećaju suosjećanje i povezanost sa stihovima. Svi možemo naučiti nešto jedni od drugih, tako da ono što ljudi naprave da potraje i godinama inspirira mnoge, kao što je moja glazba, to je fascinantno”.

Godinama se borila s problemima s prekomjernom težinom i alkoholizmom te je bila strastvena pušačica. Spomenimo i kako je demantirala informacije koje su kružile medijima da je bila oboljela od raka.

Podsjetimo, rođena je kao kćer poznatog baptističkog propovjednika, a od rane dobi poučavale su je zvijezde gospela kao što su Mahalia Jackson i Clara Ward. Krajem šezdesetih Aretha je bila na vrhuncu svoje stvaralačke moći. Pjesme poput “Respect” i “Chain Of Fools” preko noći su postale klasika. Unatoč osobnim problemima, 1968. snimila je jedan od najimpresivnijih soul albuma tog razdoblja – “Lady Soul”.

Arethina karijera počela je gubiti sjaj krajem sedamdesetih, sve dok joj počasna uloga u filmu ” Braća Blues ” nije vratila prijašnju slavu. Osamdesete su godine bile bogate hitovima kao što su “Freeway Of Love” i “Who’s Zooming Who”, a pjevala je i u duetu s Georgeom Michaelom i grupom Eurythmics. Poznata je bila po tome što su je zvali “Kraljica Soula”, a glasine su govorile da joj glas ima raspon od četiri oktave. Njeno kumče bila je Whitney Houston, a spomenimo i kako je  osvojila čak 19 Grammya.Na njenim rođendanima kao glazbena gošća nastupa Chaka Khan.




Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.