SCREENSHOOT

PREDIVNA GESTA: ‘Lastovo’ će danas zatrubiti u spomen na dječaka koji je volio brodove

Autor: Dnevno

Robert je bio dječak koji je volio brodove. Najviše je volio već proslavljeni trajekt “Lastovo” koji po olujnom jugu tuče more, a onda bi ga fotografirao i uživao u tom moćnom brodu. Znao se i ukrcati na brod i uživati upravo u vožnji za vrijeme juga. U Cavtatu je išao u školu, ali je obožavao Velu Luku gdje je često išao djedu i baki. A tada je njegov život naglo okopnio. Preminuo je od karcinoma u dobi od 16 i pol godina. Sutra bi napunio 18, a njemu u čast “Lastovo” će moćnom trubom pozdraviti tog malog nebeskog mornara.

MORSKI.HR
– Trajekt Lastovo je obilježio živote puno ljudi, a nas, Velolučana, Korčulana, Lastovčana pogotovo. Među svim tim životima i ljudima bio je i jedan mali dječak koji nije cijeli svoj život živio u Veloj Luci, ali su Luka i trajekti bili njegov život. Volio je sve trajekte ali Lastovo najviše. Jer je jedino on mogao voziti po vremenu koje je on najviše volio. Po najžešćoj južini. Uvik bi po najvećem nevremenu htio vani a mi veliki smo vikali na njega. Kad je upisao školu u Splitu, nije više bilo velikih da ga sputavaju pa bi izašao van i uživao u borbi Lastova sa valovima i vjetrom i vrištao od smijeha. Snimao je sve samo da nam pokaže i zaledi nam krv u žilama. Taj dječak je bio moj neput, druga polovina moje duše, koji je nažalost preminuo od karcinoma prije godinu i pol dana. I zadnji put u njegovu ga je Luku doveo trajekt. Moja molba jest; 19. prosinca taj dječak bi napunio 18 godina. Ukoliko ijednu liniju za Luku tog dana bude vozio Lastovo, bi li mogao bar jednom zatrubiti onu svoju moćnu trubu za tog dječaka? Vjerovatno molim previše i ako nije moguće razumijem. Hvala u svakom slučaju. Lip pozdrav i mirno more – napisala je Robertova teta Marija uz dozvolu mame Ane kojoj je preteško da išta napiše, prenosi morski.

I doista, “Lastovo” će isploviti iz Splita na jutarnjoj liniji za Velu Luku. Na mostu će biti postavljena velika Robijeva fotografija. Organizirao je to Damir Jerkov koji je bio organizator i nedavnog rođendanskog obilježavanja pola stoljeća ovog trajekta.

– Neposredno prije vezivanja broda za rivu, bacit ćemo s broda u more 18 karanfila dok istovremeno, Velom Lukom bude odzvanjala moćna sirena “Lastova”, Robertu u čast i sjećanje. Tko želi, može doći i biti uz njegovu majku koja će nas čekati na mulu – kazao je Jerkov za morski.hr.  Jerkov je objavio kako će se za malenog Roberta zatrubiti oko 13:15 h

Možete ponijeti svijeću ili cvijet i sjetiti se dječaka koji je odbijao odrasti, a opet odrastao prerano ne bi li upravljao nebeskim brodovima…

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.