Foto: Neja Markicevic / CROPIX

Pratite li popularno lice Dobro jutro, Hrvatska? Neke objave su poprilično šokantne

Autor: Dnevno.hr/T.Š.

Osim što su prisutni na društvenim mrežama kroz emisiju, ekipa ‘Dobro jutro, Hrvatska‘ sve više samostalno ovladava društvenim mrežama. Osim profila voditelja emisije i  jezikoslovac Marko Alerić, prepoznatljivo lice popularne emisije u kojoj već godinama dijeli zanimljive jezične pouke, sve više privlači pažnju na društvenim mrežama. Koliko je zanimljiv gledateljima svjedoči i činjenica da je jedan od članova ekipe koji primaju najviše pisama gledatelja.

Alerić u emisiji ‘Dobro jutro, Hrvatska’ gostuje svaki ponedjeljak, u dijelu emisije ‘Naš hrvatski‘. Tu priliku nastoji iskoristiti kako bih gledateljima skrenuo pozornost na neke aktualne jezične pogreške, ali i kako bih ih zainteresirao za gramatiku i pravopis.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Marko Alerić (@jezikomat)

Prije nekoliko godina u razgovoru za Jutarnji, Alerić je otkrio da ga neki gledatelji kontaktiraju uz objašnjenje kako o njegovom odgovoru ovisi jesu li dobili ili izgubili okladu, a otkrio je i u čemu najviše griješe voditelji.
“Dobro veče, zahvaljujem se, hvala lijepo…”

“Voditelji ipak, posebno voditelji na HRT-u, manje griješe u odnosu na ostale javne govornike. Pogreške se događaju, pa i one česte: dobro veče, zahvaljujem se, hvala lijepo…, ali važno je osvijestiti da je proizvodnja govora, a TV voditelji govore, gotovo istodobna s proizvodnjom misli, tj. sadržaja o kojem se govori.

U trenutku govora intenzivno razmišljamo o sadržaju koji moramo izgovoriti i strepimo da nam se u vezi s onim što želimo reći ne dogodi neka pogreška, bojimo se da ne zaboravimo dio teksta, a započetu rečenicu nastojimo pravilno i završiti. To uopće nije jednostavno i zahtijeva golem trud, napor i puno vježbe. Što više i bolje znamo o sadržaju o kojem govorimo, to ćemo u govoru biti uspješniji i pogrešaka će biti manje”, pojasnio je Alerić.

Foto: Josip Moler / CROPIX

Pažnju je sada počeo privlačiti i na društvenim mrežama. Sa svojim ‘Jezikomatom‘ prisutan je čak i na TikToku. Nekim objavama bi vas mogao nasmijati, nekima iznenaditi, a ima i objava kojima skreće pažnju na česte pogreške, što bi mnoge, posebno dobre poznavatelje i ljubitelje hrvatskog jezika, moglo šokirati. Evo nekoliko primjera:
Vukovar – grad heroj ili Grad heroj?

“Ako umjesto imena grada upotrebljavamo opisno ili perifrazno ime, sve riječi u imenu pišu se velikim početnim”, pojašnjava Alerić.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Marko Alerić (@jezikomat)

Izvanzemaljac ili vanzemaljac?

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Marko Alerić (@jezikomat)

Pravilno je samo: izvanzemaljac, pojašnjava stručnjak.

Na Tenerifeu ili Tenerifima?

“Najveći otok u Kanarskom otočju zove se Tenerife. Pravilno se sklanja kao N Tenerife, G Tenerifea, D Tenerifeu, A Tenerife, V Tenerife, L na Tenerifeu, I s Tenerifeom.
Nije, dakle, pravilno na Tenerifima jer se ni otok ni otočje ne zovu Tenerifi, nego Kanari, Kanarsko otočje.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Marko Alerić (@jezikomat)

Slično se španjolski grad Alicante sklanja kao Alicante, Alicantea, Alicanteu… grad Bellefonte u SAD-u kao Bellefonte, Bellefontea, Bellefonteu”, pojasnio je Alerić na Instagramu.

Frano ili Fran Ridjan?

Alerić je podijelio i jednu objavu o poznatom radijskom voditelju kojom je skrenuo pažnju na čestu pogrešku.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Marko Alerić (@jezikomat)

“Na fotografiji je umjesto Frana trebalo pisati Franu! Ime Frano u hrvatskome standardnom jeziku sklanja se kao imenica ženskoga roda, dakle: N Frano, G Frane, D Frani, A Franu, V Frane, L Frani, I Franom. Isto i imena, npr. Bruno, Pero, Ivo, Niko…

A ime Fran sklanja se kao imenica muškoga roda, N Fran, G Frana, D Franu, A Frana, V Frane, L Franu, I Franom, i ima drugi naglasak.

A naš dragi voditelj i izvrstan govornik nije Fran, nego Frano”, pojasnio je profesor.

Maju Šuput sprdaju na mreži: Uzeli na zub zbog dvije objave

Iako Alerić nije šokiran pogreškama koje često činimo, jedna od njegovih misija je, kako je ranije istaknuo, potaknuti zanimanje za jezik i želju za konstantnim učenjem, jer samo tako ćemo ispraviti i prestati ponavljati iste pogreške.

Autor:Dnevno.hr/T.Š.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.