Foto: YouTube

Poznati znanstvenik naljutio Imoćane izjavama: HRT odmah reagirao i ogradio se

Autor: I.D.

Javni istup i izjave hrvatskog znanstvenika i voditelja zvjezdarnice u istarskom Višnjanu, Korada Korlevića, u HRT-ovoj emisiji Explora naljutilo je mnoge Imoćane. Na pitanje voditelja kako se vratiti u Hrvatsku, Korlević je, među ostalim, spomenuo “ovaj dio dolje”, a voditelj je sugerirao kako se radi o Imoćanima.

“Odeš u Njemačku i žestoko radiš da zaradiš za sebe i obitelj i da nešto ostaviš za kasnije. Onda imaš dvije regije, imaš Međimurje i one koji su za vrijeme bivše Jugoslavije išli u Njemačku. Imaš Dalmatinsku zagoru i ovaj dio dolje”, rekao je Korlević, a zatim se voditelj uključio i objasnio da se radi o Imoćanima.

“Ovi se hoće vratiti s Mercedesom i napraviti kuću koja ima sedam katova i 50 soba i 20 kupatila i to samo da ljudi vide, a ovaj iz Čakovca i okolice prvo ode u Njemačku pa onda nauči posao i gleda što rade Nijemci, zaradi i vrati se i onda taj posao donese doma. Tada otvori tvornicu i bude bolji nego Nijemci. To je ‘posao koji se krade gledanjem’. Znači, on se vrati doma i napravi bolje. Tko radi u Njemačkoj, nauči bolje i vrati se. Ne vrati se s Mercedesom. To što si radio tamo, sada u Hrvatskoj radi i budi bolji”, odgovorio je Korlević.

‘HRT odbacuje svaki oblik stereotipnog prikaza’

Radio Imotski poslao je upit Hrvatskoj radioteleviziji smatra li da je ovakav ispad primjeren javnom servisu, a HRT se ogradio od stavova iznesenih u emisiji Explora, koja je emitirana 30. siječnja 2024. godine. “Stavovi izrečeni u emisijama nisu stavovi Hrvatske radiotelevizije. HRT odbacuje svaki oblik stereotipnog prikaza. Uredniku i voditelju emisije skrenuta je pozornost”, poručili su.

Inače, od 2001. Korado Korlević se, u okviru Astronomskog društva Višnjan, bavi popularizacijom astronomije i edukacijom. Dovršenjem gradnje nove zvjezdarnice na Tićanu i postavljanjem opreme za astronomska i geofizička mjerenja na novoj lokaciji, stječu se uvjeti za nastavak rada na mapiranju Sunčevog sustava i druge znanstvene aktivnosti. Korado i njegov tim rade na novom teleskopu. Nagrađen je godišnjom nagradom Ivan Filipović 2002. godine za područje znanstvenog i stručnog rada.

https://www.dnevno.hr/magazin/nada-higl-svjetsko-zlato-zamijenila-terapijskim-radom-pomazem-ljudima-to-je-moj-novi-put-2342705/
Dobitnik je i nekoliko nagrada i priznanja, član mnogih međunarodnih strukovnih organizacija, počasni član četiriju udruga, a za zasluge na području astronomije i edukacije Komisija za imenovanje Međunarodne astronomske unije jedno je od nebeskih tijela između Marsa i Jupitera nazvala Korado.
Autor:I.D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.