Posveta Georgiju Paru

Autor: Dnevno/M. T.

Osmo izdanje Festivala Miroslav Krleža održava se od 28. lipnja do 7. srpnja, a otvara se premijerom Krležine drame ‘Gospoda Glembajevi’ u režiji Branka Brezovca, najavio je u na konferenciji za novinare ravnatelj festivala Goran Matović.

Predstava, dodao je, uspostavlja dijalog sa scenskim događajem “Krležina igra detekcije”, koju su dramaturški i režijski oblikovali Mario Kovač i Ana Prolić.

Naglasio je kako na ovom Festivalu priređuju posvetu Georgiju Paru u izvedbi predstave “U logoru”, koju je Paro režirao u sklopu Festivala 2014. godine.

U Krležinom vrtu, najavio je, ugošćujemo Dragana Despota s monodramom “Na rubu pameti” te dodao kako Eurokaz prikazuje svoju novu predstavu “Pjesma cvrčka” u režiji Ive Srnec.

U popratnom festivalskom programu bit će niz zanimljivih događaja, napomenuo je dodavši kako će u sklopu toga predstaviti tekst drame Zlatka Svibena “Od Bele do Isabelle”.

Marina Bagarić, istaknuo je, pričat će povijest slijepe ulice Gvozd, a bit će postavljena i izložba pod naslovom “Dijalozi – Zlatan Vrkljan / Miroslav Krleža” te izložba Krležinih rukopisa.

Festival završava tradicionalnim gastronomskim susretom “Doručak kod Krleže”, rekao je Matović ocijenivši da su svi programi realizirani u prožimanju različitih poetika i generacija glumaca




Autor postava izložbe “Dijalozi – Zlatan Vrkljan / Miroslav Krleža” akademik Tonko Maroević istaknuo je kako će u određenoj dramaturgiji biti postavljene slike istaknutoga suvremenog slikara Zlatana Vrkljana te se na taj način uspostaviti novi dijalog s Krležom.

Malo je koji važan slikar i kipar ostao ravnodušan na Krležino djelo, bilo da ga je promatrao  kao “crnu mrlju” ili “crvenu krpu”, napomenuo je dodavši kako se taj dijaloški niz nastavlja i Vrkljanovom izložbom.




Autor:Dnevno/M. T.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.