Foto: Screenshot/Retroteka

Popis iz devedesetih izazvao svađu: ‘Jel’ mama bila sretna kad je kupovala salamu na dug?’

Autor: Dnevno.hr/M.P.

Facebook grupa Retroteka omiljeni je vremeplov mnogih koji se vole prisjetiti kako je život izgledao nekad, a uglavnom se tamo mogu naći fotografije događaja ili predmeta iz bivše Jugoslavije, a nekad čak i ranije od toga. Tu i tamo nađe se i neka objava koja se odnosi na vrijeme devedesetih, iako bi mnoge moglo iznenaditi da to vrijeme polako već spada u kategoriju ‘retro’.

Jedan je član grupe objavio fotografiju bloka i kemijske olovke te pojasnio o čemu se radi. “Mamina knjižica sa popisom dugova do plaće! iz kvartovskog dućana….90-tih. Na popisu: parizer s povrćem, crni kruh, alpsko mlijeko.. Nismo imali ništa, a bili smo sretni…”, napisao je u objavi koja je odmaz izazvala val reakcija.

Naime, nekima nije baš dobro sjelo jer je napisao da su tada bili sretni, a ubrzo je rasprava u komentarima postala užarena. “Djeca su možda bila sretna. Roditelji su bili zabrinuti i pod stresom. Rat, gubitak posla i ostale radosti”, odgovara jedan član grupe Retroteka.

Foto: Screenshot/Retroteka

Svađa u komentarima: Jel mama bila sretna kada je kupovala na dug?

No, drugi mu pišu, i današnji roditelji su pod stresom. “Pa tako i danas ogroman broj mama ne spava mirno. No, anemični kaže da smo super”. Pristalice tog stava tvrde, unatoč ratu i neimaštini, ljudi su bili sretniji.

“Glupih li komentara, otac je bio na ratištu i dolazio je kući s osmjehom na licu, majka je nas djecu slala u dućan isto na dug i bila je 300 puta sretnija nego danas, upravo je pitao radi vaših idiotskih komentara. bio sam dijete, a djeca najbolje osjećaju kakva je situacija u kući. i da, ponavljam još jednom, bilo je puno puno ljepše nego danas”.

Oni koji ne dijele taj stav ponavljaju, nitko tada nije mogao biti sretan te takve stavove pripisuju djetinjstvu. “Pitanje je jel mama bila sretna kad je kupovala salamu na dug”, “Možda ste Vi bili sretni, tako i treba dok si dijete, al mama sigurno nije. Niko tko je u dugovima ne spava mirno”, naglašavaju.

Na kraju je jedan član grupe presjekao raspravu. “Bez osvrta na sliku, nego generalno, veresija je bila uobičajena u to vrijeme i često se isplaćivala na plaći, bez obzira imalo se u datom trenutku novca ili ne”.
Irena iz Ljubav je na selu zgrabila Kamerunca i ne pušta: ‘Želi da se u Hrvatskoj udam ovakva’
Autor:Dnevno.hr/M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.