fbpx

PONOVNO SE JAVILA LEGENDA! ŠTULIĆ TRAŽI MILIJUNE EURA! Pogledajte što je napisao nakon 40 godina: ‘Do danas mi ne silazite s nježnika’!

Autor: V.K

Nekadašnji frontmen Azre, legendarni glazbenik Branimir Johnny Štulić već desetljećima vodi pravnu bitku zbog naknade za emitiranje njegove autorske glazbe.

Naime, Štulić je 1981. godine izašao iz SOKOJ-a (Savez kompozitora Jugoslavije, danas Organizacija muzičkih autora Srbije) jer nije htio preko tog udruženja štititi svoja autorska prava te smatra da ga je ta udruga godinama krala, a poslije je krivicu svalio i na naš ZAMP koji je, kaže, nakon Oluje preuzeo prava od SOKOJ-a. 

Štulić tvrdi kako mu je ukraden njegov copyright te da se njegova glazba neautorizirano reproducira i prodaje bez ikakve novčane naknade. Samo od Croatia Records je tražio 25 milijuna eura.

Nakon dugo vremena na svom se You Tube kanalu “PETROVICPETAR” ponovno oglasio Johnny Štulić objavivši za koliko je novaca po njegovom izračunu oštećen otkako je 1981. istupio iz SOKOJ-a. Poručio je kako je po tadašnjim dokazima bio primoran biti učlanjen u SOKOJ, ali da mu nikakav novac nikada nije isplaćen.

Evo što je napisao u svojoj objavi.
“Savez organiziranog kriminala Srbije”

“SOKOJ, što znači Savez kompozitora Jugoslavije (premda bi u tom slučaju trebalo SKOJ, ali da se raja ne dosjeti sitno izmjene naslov) zadrži ime i u novim okolnostima, iako bi ispravnije bilo, po istom načelu, SOKOS, jer Jugoslavije više nema, a sad je to Organizacija muzičkih autora Srbije, dakle, to SOKOS se čita Savez organiziranog kriminala Srbije, i to sa obje strane, s lijeva na desno i obratno, kako god se uzme, budući ako laže koza ne laže rog, što je, uostalom, i vidljivo iz dopisa kojeg bjeh primoran dotičnima uputiti”, piše Štulić.

Novi dopis nakon 40 godina
“Poštovani, upoznati ste sa dopisom g. Živkovića, koji vam je u moje ime poslao zadnju opomenu pred isključenje i, također, proslijedio dokument koji to u cijelosti potvrđuje (zacijelo ne zbog daljnje komunikacije i izjašnjenja na navode, već zbog dobre vjere i najkraćeg roka od 14 dana). Eto, ima tome punih četrdeset godina da se vi o taj dokument oglušujete. Za to vrijeme ste mi nanijeli neizmjernu štetu. Ja sam po tadašnjim zakonima morao ući u SOKOJ da bih dobivao svoje autorske i ine prinadležnosti, međutim, one nisu stizale. Na moj upit zašto, odgovoreno mi je da vaša firma prelazi na kompjutere od ’74., i da zbog toga niste u stanju isplaćivati honorare (ali ste itekako sposobni ubirati dotične, dapače, vaš prelazak na kompjutere je potrajao sve do rata, punih 17 godina, ako se već ratno vrijeme ne računa, tako se, uostalom, i sami hvaliste na vašoj Internet stranici).”

“40 godina mi ne silazite s nježnika”

Zbog toga sam odmah prije 40 godina u veljači ’81. raskinuo svaku saradnju s vama, no čak i tako ste (po istom obrascu) još polagali pravo na ubiranje mojih honorara sve do isteka te kalendarske godine (znajući da ih nikada nećete isplatiti), štoviše, toliko vam se osladilo da mi ne silazite sa nježnika sve do današnjeg dana. Sad, ja nisam od SOKOJ-a primio ni dinara u cjelokupnom životu. Za drugu polovinu 1980. ste ubrali barem 50 000 tadašnjih maraka samo od Jugotona na ime mojih autorskih honorara koje nikada nisam vidio, a slijedeću ’81. kudikamo više, da ne spominjem radio–difuzna izvođenja kako u zemlji tako i inozemstvu (koja su daleko platežnija)”, piše Šutilić.

“Do rata na svakom nosaču zvuka stajalo SOKOJ”
“Međutim, vi niste prestali sa ubiranjem mojih prihoda ni po isteku ’81., već ste produžili sve do 1994., kad ste me u zamjenu za hrvatsku “Oluju” predali ZAMPU (vidi se da radite za istog gazdu), dakle, tu ste me svake godine oštetili za milijun eura, jer, premda ste znali da ja nemam ništa s vama, opet do rata je na svakom nosaču zvuka stajalo SOKOJ i, naravno, moji radio–difuzni prihodi su se slijevali u vaše kofere, a upravo je to i razlog vašem podmetanju nepostojećih web licenci na moje pjesme, content ID–a i općenito drugih lažnih i neistinitih podataka. Ipak to ne znači da vam matematika ne ide od ruke, naprotiv, i sami ćete lako izračunati koliko tih trinaest godina po milijun eura iznosi, dodatno kamati. A neću vam oprostiti ni tih godinu i po, ’80. i ’81. To je što se tiče glavnice iz Jugoslavije. A za ove druge potonje grijehe koji se očito protežu od ’94. sve do današnjih dana (jer čemu onda ovo prometovanje), još 26 milijuna, dakako sa kamatama, dok bezočnost vašeg “poslovanja” nema cijenu, pa ću je otpisati”, napisao je Štulić koji očito ne namjerava odustati od svojih potraživanja.

Iz ZAMP-a su svojedobno demantirali sve optužbe, pa tako u demantiju iz 2014. godine tvrde kako Branimir Štulić nema ništa za ZAMP-om te da je u trenutku kada je izašao iz SOKOJ-a istupio iz sustava kolektivne zaštite na svjetskom nivou. Prema viđenju ZAMP-a zbog svega toga nitko ne ubire Štulićev novac jer  HDS ZAMP ne naplaćuje naknadu za korištenje njegovih prava. „Ne postoje nikakva sredstva ni ‘Štulićev novac’ koja bi administrativni aparat HDS ZAMP-a zadržavao ‘za sebe’.

Autor:V.K
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.