Foto: Screenshot

Pogledajte odabrane uspješnice 68. Pulskog filmskog festivala: ‘Imamo dva tjedna programa’

Autor: M.T.

Svi koji ovoga ljeta nisu mogli uživati u 68. Pulskom filmskom festivalu koji je imao bogat domaći i međunarodni program, a žive u Zagrebu moći će od utorka 21. rujna do subote 2. listopada, u kinu “Metropolis” Muzeja suvremene umjetnosti vidjeti odabrane uspješnice programa “Pula u Zagrebu”. 

Kako ističe za portal Dnevno.hr Zlatko Vidačković koji je 14 godina bio umjetnički direktor Pulskog filmskog festivala, a u MSU već 11 godina vodi program kina Metropolis: “Program kina je uhodan, imamo dva tjedna programa što nikad do sada nije bilo. Ja sam ove ljeto otišao pogledati sve filmove u Pulu te odabrao naslove. Kako je Italija bila  zemlja partner prikazat ćemo dva talijanska filma. Mislim da se radi o dobrom presjeku nacionalnog i međunarodnog filmskog stvaralaštva. Ne možemo prikazivati one hrvatske filmove koji još nisu u kinima, ali zato po prvi put prikazujemo talijanske filmove”, pojasnio nam je Vidačković.

Program će otvoriti film “Nigdje posebno” talijanskog redatelja Uberta Pasolinija, priča o bolesnom ocu koji mora pronaći odgovarajuću obitelj za svog sina koja je u Međunarodnom programu 68. PFF osvojila Nagradu publike i Zlatnu arenu za najbolji film.

Još je jedna talijanska drama uvrštena u program snimljena u Trstu – “Ne mrzi” Maura Mancinija govori o teškim moralnim dvojbama uglednog kirurga da odbije pomoći žrtvi prometne nesreće s nacističkom tetovažom.

Zagrebačka publika imat će priliku vidjeti i dva domaća nezavisna filma, triler “Povjerenje” Matije Banića, o čovjeku koji radi kao ‘tihi svjedok’ tuđih tajni, sve dok to ne postane opasno, i horor-drama “Menhetenska odiseja” Marija Vrbančića o ostarjelom glumcu koji zapošljava smušenog šetača svog psa.




Na rasporedu su  još koprodukcija “Moje jezero” Gjergja Xhuvanija o mladiću koji krijumčari marihuanu kako bi prehranio obitelj, te drama “Murina” Antoanete Alamat Kusijanović, priča o odnosu autoritarnog oca i djevojke koja traži svoje mjesto u svijetu, a koja je u domaćoj konkurenciji osvojila tri nagrade, uključujući Nagradu publike za najbolji film u Hrvatskom programu PFF te Camera d’Or u Cannesu.




Bit će prikazane i uspješnice 67. Pulskog filmskog festivala, dvije priče o dilemama srednjovječnih žena, “Tereza37” redatelja Danila Šerbedžije i hrvatsko-švicarska koprodukcija “Mare” redateljice Andreje Štake koji je svoj filmski put započeo na Berlinaleu a prati peteročlanu obitelj u kojoj glavna junakinja Mare (tumači je Marija Škaričić koja je za ovu ulogu osvojila „Srce Sarajeva”) ima sve elemente za zadovoljavajući život, no istovremeno žudi za promjenom i intenzitetom koji joj svakodnevica ne omogućuje. Nakon slučajnog susreta sa strancem ona stavlja dosadašnji život na kušnju. 

Program će zatvoriti film “Ja sam Frank” redatelja Metoda Peveca, dobitnika Zlatne arene za režiju u programu Manjinske koprodukcije. Film govori o sukobu braće – kada im pokojni otac ostavi neočekivano nasljedstvo, buntovnik Frank, koji još njeguje stare vrijednosti, i tipičan posttranzicijski tajkun Rajko ulaze u žestok sukob. Dok Frank pokušava ući u trag porijeklu novca stečenog sumnjivim poslovima, njegov se brat Rajko uz pomoć odvjetnika i očevih “kompanjona” pokušava domoći ostavštine. U unakrsnoj vatri između dva brata naći će se Rajkova žena Ines, koja je zaljubljena u Franka. 

Autor:M.T.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.