Foto: Tea Cimas / Cropix

Podatak koji je brojnima promaknuo: Toše Proeski nije bio samo Makedonac

Autor: Barbara Grgić

Makedonija diči i ‘prisvaja’ prerano preminulog glazbenika Tošu Proeskog. Naime, pjevač je rođen u Makedoniji, no uz to što je Makedonac, on je bio i Cincar.

Foto: Screenshot/YouTube

Tko su Cincari?

Cincari, točnije Armani (od cincarskog imena Arm’nj) su rumunjski narod, koji živi na Balkanskom poluotoku. U prošlosti im je središnje mjesto bio grad Moskopolje u istočnoj Albaniji.

Cincari nastanjuju Grčku, Albaniju, Makedoniju i Bugarsku, a veliki broj se iz spomenutih krajeva doselio u Rumunjsku i Srbiju. Govore cincarskim jezikom, točnije arumunjskim narječjem rumunjskog jezika s velikim brojem posuđenica iz grčkog, albanskog, turskog i slavenskih jezika te tzv. balkanskih jezičnih značajki.

Pravoslavci su, a nekada su bili poznati po ekstenzivnom stočarstvu, odnosno ugostiteljstvu. Oni su, naime, stvorili su urbanu kulturu Balkana, uspostavili gradsku nošnju na ovim prostorima te stvorili katun na temelju koga je nastala plemenska zajednica. Prvi su na Balkanu uveli kiridžiluk kao sustav za transport robe na velike udaljenosti.

POSLJEDNJI INTERVJU TOŠE PROESKOG IZAZIVA TRNCE: Evo što je rekao nekoliko sati prije tragične smrti!

Podsjetimo, pravo ime Toše Proeskog je Todor Proja.
“Ja se zovem Todor Proeski. Točno je da se moj deda prezivao Proja, ali smo pod utjecajem sredine promijenili prezime ne bi li bilo u duhu makedonskog jezika. Mada, otkrit ću vam, planiram vratiti staro prezime ako budem imao svjetsku karijeru. Mislim da je strancima daleko lakše da izgovore i upamte Proja nego Proeski”.

ZNAČILA MU JE SVE, ALI NIKADA JU NE BI PITAO! Ovako je Toše govorio o odnosu njegove majke i djevojke: ‘Ne mislim da tako stvari trebaju ići’
Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.