FOTO: Cropix

Plemićka krv Nike Turković: Zbog njenog tate Mesić je postao predsjednik, a preci joj imali dvorce

Autor: Barbara Grgić

Niku Turković svake subote imamo priliku gledati u showu “Superstar”, a šira je javnost, osim po vezi s Matijom Cvekom, pamti još od malih nogu – kada je kao malena djevojčica s rozom kapicom predstavljala Hrvatsku na dječjem Eurosongu. U međuvremenu se Nika pozabavila svojom kantautorskom karijerom, a mi ćemo se u nastavku pozabaviti njenim plemićkim podrijetlom.

Foto: Petra Mikšik

Plemenitaška krv obitelji Turković Kutjevski

Nika Turković rođena je od oca Petra i majke Gordane 7. lipnja 1995. godine u Zagrebu.


FOTO: Davor Pogrančić/CROPIX

Nikin otac, Petar Turković, rođen je u Zagrebu 1957. godine, a potječe iz barunske obitelji Turković Kutjevski. Njegov pradjed Vjenceslav je u drugoj polovici 19. stoljeća uspješno poslovao u Karlovcu kao trgovac drvom i žitaricama.

Unaprijedio je naslijeđeno brodogradilište u Kraljevici te kupio gospodarsko dobro Kutjevo 1882. godine. Petrov djed, Nikin pradjed, barun Petar Dragan bio je jedan od osnivača i predsjednik Hrvatske eskomptne banke te osnivač i predsjednik Zagrebačke pivovare te veliki župan Zagrebačke županije.

‘PRVI PUT U ŽIVOTU SAM JAKO ZALJUBLJENA’: Nika Turković ogolila dušu, progovorila o bivšem dečku Matiji Cveku

Banka braće Turković

Sinovi Petra Dragana, Vladimir, Davorin i Velimir, osnovali su 1919. godine u Zagrebu Banku braće Turković koja je likvidirana poslije Drugog svjetskog rata.

Za malo jasniju sliku, Nika je unuka srednjeg sina Petra Dragana, Davorina. Nikin je djed, dakle, s dvojicom braće osnovao je Bankarsku radnju braća Turković koja je dvije godine kasnije pretvorena u dioničko društvo s kapitalom od 5 milijuna kruna.

FOTO: Facebook

Prema dostupnim informacijama, kapital je u nekoliko navrata povišen na 10 milijuna dinara. Godine 1922. Banka je stupila u interesnu zajednicu s Prvom hrvatskom štedionicom, koja je početkom 1935. posjedovala 25 % dionica, dok je londonska tvrtka Banac imala 15 %, a braći Turković preostalo je 60% dionica. Banka se bavila redovnim bankarskim poslovima i financijskim operacijama obitelji Turković.
Tijekom šezdeset i tri godine obitelj Turković podigla je Kutjevačko dobro i dovela ga do najvećega procvata. Zanimljivo, braći Turkovićima, Petru Draganu i Milanu, austrijski car Franjo Josip I. dodijelio je barunat 1911. godine s pridjevom Kutjevski, a po Turkovićima danas imena nose brojne ulice i škole u Požeško-slavonskoj županiji.

(VIDEO) NIKA JE ODRASLA! Zagrebačka pjevačica oduševila novim spotom i vrućim stilom!

Zbog tate Petra profitirao i Mesić

Uspješnu lozu Turkovića zasigurno je nastavio i Nikin otac, po struci klinički psiholog.

Nakon školovanja je radio po brojnim domovima zdravlja diljem Zagreba i Zagrebačke županije, a 1999. godine postao je savjetnik Stjepana Mesića te suvoditelj kreativnog i strateškog dijela kampanje za predsjedničke izbore 2000. godine. Zahvaljujući uspješnoj kampanji Mesić je pobijedio na izborima i postao drugi hrvatski predsjednik.
FOTO: Ratko Suvar/CROPIX

Četriri godine kasnije, tužiteljstvo je optužilo Srećka Ferenčaka i Turkovića za zlouporabu položaja i ovlasti te pribavljanje protupravne koristi pri kupoprodaji građevinskog zemljišta u Zagrebu. Županijski sud u Zagrebu je odbacio optužbe 2017. godine, a dvije godine kasnije Vrhovni sud Republike Hrvatske je donio pravomoćnu oslobađajuću presudu.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.