Foto: TikTok

Pitali smo cure što bi radile da im netko uzme mobitel na 24 sata: Često su ponavljale dvije stvari

Autor: H.B.

Hrvati, prema istraživanju iz 2019. godine koje je provela agencija Improve, provedu na mobitelu oko pet sati dnevno. Pametni telefoni su postali sastavi dio naših života i mnogi više ne bi mogli zamisliti život bez njih, odnosno, on bi mnogima svakako bio znatno teži i kompliciraniji.

Mobitele koristimo u različite svrhe, a istraživanje je pokazalo da općenito najviše koristimo pametne telefone i online chat (84 %), zatim elektroničku poštu (82 %), mogućnost online kupnje (81 %), internetsko pretraživanje (79 %), društvene mreže (74 %), internetsko ili mobilno bankarstvo (64 %), navigaciju (64 %), vremensku prognozu (61 %), aplikacije za plaćanje (60 %), usluge dijeljenja slika i videa (56 %) te traženja smještaja (42 %).


Kada je riječ o svakodnevnom korištenju digitalnih usluga, najviše koristimo one za komunikaciju i informiranje: internetsko pretraživanje (97 %), društvene mreže (92 %), mobitel s pristupom internetu i online chat (85 %), elektroničku poštu (85 %) te vremensku prognozu (73 %).

Hrvati priznali čega se u životu najviše boje: Dvoje njih ima vrlo zanimljiv strah

Gledaju u mobitel oko pet sati na dan

Mlađi ispitanici iznadprosječno koriste pametni telefon, češće kupuju online, dijele fotografije, gledaju video sadržaje, slušaju glazbu, koriste aplikacije za plaćanje, prate sport te se informiraju o putovanjima i stanju u prometu. S druge strane, stariji ispitanici u većoj mjeri koriste navigaciju, e-čitače, internetsko i mobilno bankarstvo, elektroničku poštu te internetsko pretraživanje, a češće gledaju i vremensku prognozu.

Gotovo svi ispitanici (96%) koriste mobitel, na kojem prosječno provedu gotovo pet (4,7) sati dnevno. Mobitel najviše koriste mladi od 18 do 29 godina, i to u prosjeku pet i pol sati dnevno, dok ga ipak manje koriste oni stariji.

@dnevno.hr Bi li vi poludjeli ili biste izdržali? 😄 #dnevnohr #mobitel #odmor #laptop #serija #priroda #nature #phone #voxpopuli #anketa ♬ original sound – dnevnohr

Spavanje, šetnja, laptop

Nas je pak zanimalo što bi mladi Hrvati napravili da im netko danas oduzme mobitel na 24 sata. Iako je plan bio pričati i s djevojkama i dečkima, ispalo je da su sudjelovale samo djevojke, a njihova su razmišljanja vrlo zanimljiva. Pogotovo zato što su sve četiri sugovornice dosta slično razmišljale.
“Vjerojatno bih čitala, prevodila tekstove, crtala, išla van… Je li mi laptop oduzet ili? Okej, serije onda definitivno”, rekla nam je prva sugovornica. I onda komentirala bi li preživjela nekako taj period od 24 sata. “Da, sigurno, vjerojatno da. Nije mi tako teško bez mobitela”, izjavila je.

Svijet se suočava s vrlo štetnim trendom, a evo što o njemu kažu Hrvati: ‘Otprilike znam za to’

“Pa ne znam, vjerojatno bih šetala, ne bih slušala glazbu nego bih slušala što se događa oko mene. Družila bih se s prijateljima i išla bih ranije spavati”, rekla nam je djevojka koju smo sreli ispred Jelačićeva spomenika na glavnom zagrebačkom trgu. I potom je još odgovorila bi li preživjela bez pametnog telefona. “Da, da. Bilo bi mi super zapravo bez mobitela”, rekla je.

“Pa imam laptop pa bih gledala serije. Ili bih išla kod prijateljice ili bih spavala jednostavno”, rekla nam je treća djevojka i potvrdila da bi bez problema preživjela bez uređaja.
“Pa ne znam išla bih šetati, na kavu s prijateljima i to je to”, zaključila je tako četvrta sugovornica, koja je naglasila kako bi preživjela bez mobitela, ali samo da se “to ne ponavlja često”.

Autor:H.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.