Foto: Unsplash/Ilustracija

Pitali Hrvate bi li uzeli ženino prezime, odgovori su hit: ‘Dalmatinac, sin jedinac, ponos loze svoje’

Autor: Dnevno.hr

U Hrvatskoj je najčešći običaj da žene uzimaju suprugovo prezime nakon vjenčanja, a sve češće nose oba prezimena, svoje djevojačko i suprugovo, dok se rijetko čuje da muškarci nakon vjenčanja uzimaju suprugino prezime.

Na Redditu je postavljeno pitanje: Muškarci bi li uzeli ženino prezime? na koje je u jednom danu reagiralo 1,7 tisuća reditovaca. Od tih 1.7 tisuća glasova, 441 glas otpada na radoznale žene koje su samo htjele vidjeti rezultate ankete, 276 na odgovor ‘DA‘, dok je tisuću odgovorilo ‘NE‘, a uslijedila su i zanimljiva pojašnjenja.


Foto: Reddit

Prije svega, po komentarima se čini da su muškarci spremni za promjenu prezimena, iako su u anketnom pitanju velikom većinom odgovorili negacijski. No, ono što je posebno zanimljivo je što su neki istaknuli kako bi uzeli ženino prezime ako bi bilo dovoljno zanimljivo.

“Da se preziva Tuđman…”

“Da žena ima nekakvo cool prezime npr. Skywakler, Hendrix, Van Halen, Tuđman… Odmah bih uzeo prezime. Ovako prelaziti sa jednog -ić na drugo -ić, nema smisla”, “Da dobijem posao kao voditelj vremenske prognoze, vjerojatno bih, svaka druga prognostičarka ima dva prezimena”, “Ako ima neko cool koje bi mi pasalo, zašto ne”, “Imam previše cool prezime da uzmem neko drugo”, “Uzimanje prezimena mi je najdebilnija stvar u cijeloj debilnoj tradiciji braka”; nizali su se komentari.

“Sasjekao lozu u korijenu”

Jedan je muškarac otkrio kako bi svom prezimenu dodao ono partnerice, no ne bi uzeo samo njeno. Pojasnio je i kako zajedno imaju dvojce djece no kako formalno nisu u braku, a djeca nose dva prezimena.

Drugi je otkrio kako je s partnericom izmislio prezime. “Mi smo oboje uzeli potpuno nevezano prezime. Dalmatinac, sin jedinac, ponos loze svoje i te sheme… tako da sam sasjekao “lozu” u korijenu odmah! I da, hranim se prkosom, jbg. Traume i te fore”, napisao je, između ostalog i dodao kako su partnerica i on provjereno jedini ljudi na svijetu s tim prezimenom, ali nije ha htio otkriti radoznalim reditovcima. “Doslovno ga izmislili, nećeš se naljutiti što ga neću napisati ali evo, provjereno je jedino takvo u svijetu, a u biti nije ništa fensi”; zaključio je muškarac.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.