fbpx

Pijanistica Martina Filjak nastupila u crvenom ciklusu

Autor: D.Ho

Nakon 'zimskog odmora' Crvenog ciklusa, sa prvim proljetnim bojama i mirisima vratili smo se i žarkim koncertnim glazbenim tonovima.

Bio je to jedan "romantičan petak" koji je osvojio publiku – ne samo virtuoznom pijanisticom i vrsnim maestrom, nego i izvrsnim izborom programa, ponovno donoseći "bezbroj glazbenih doživljaja" – baš kao što najavljuje slogan sezone.
Maestro Schønwandt večer je započeo Uvertirom Sjećanje na Ossiana Nielsa Gadea. Klasična koncertna uvertira inspirirana danskom poemom o čarobnoj ptici i likom Ossiana, najvećeg germanskog pjesnika, djelo je temeljeno na motivima danske narodne pjesme zbog čega je u Danskoj uživalo poseban status. Michael Schønwandt u svojoj je zavidnoj glazbenoj karijeri pokazao posebno zanimanje za dansku glazbu i djela danskih kompozirora pa je tako snimio i sve simfonije Nielsa Gadea. Stoga ne čudi da je maestro Schønwandt zagrebačkoj publici tako impresivno i nadahnuto prenio duh, u našoj kulturi relativno nepoznatog, ali snažno dojmljivog danskog glazbenog stvaralaštva.
Drugi dio večeri pripao je Koncertu za klavir i orkestar u a-molu norveškog skladatelja Edvarda Griega. Pijanistica Martina Filjak svojim je briljantnim nastupom, kao i pojavom na pozornici među Zagrebačkim filharmoničarima dokazala i otkrila čime oduševljava međunarodnu javnost te zašto je nazivaju 'umjetnica galvanizirajuće snage' s ”magnetskom scenskom prisutnosti”.
Koncert je završio šarmantnim češkim narodnim melodijama i ritmovima te „slavenskim valcerom“ iz skladateljskog pera Antonina Dvořaka – riječ je naravno o Dvorakovoj 8. simfoniji u G-duru koja je zapravo bila njegova „vježba“ za stjecanje doktorske titule Sveučilišta u Cambridgu. No, nesumnjivu kvalitetu skladatelja i samog djela prepoznala je izdavačka kuća Ivor Novello koja je objavljivanje djela ovog skladatelja smatrala posebnom čašću, u čemu, sudeći prema njegovoj kasnijoj popularnosti, nije pogriješila.
Ako se pak pitate da li je nakon ovakvog nastupa moguće još nešto drukčije i novo, iz Zagrebačke filharmonije već najavljuju da za ljubitelje vrhunske glazbe nema odmora. Već sljedećeg četvrtka, 14.3. u Plavom i petka, 15.3. u Crvenom ciklusu u Zagreb dovode slavnog maestra – sir Nevillea Marrinera te jednog od najboljih televizijskih i kazališnih glumaca, pjesnika i glazbenika velikog Radu Šerbedžiju u ulozi pripovjedača! Glazbenim doživljajima nema kraja!

Autor:D.Ho
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.