fbpx

PEČENI BATAT S VRHNJEM: Uz neodoljivo pikantno punjenje, promijenit ćete mišljenje o ovom povrću!

Autor: Dnevno.hr/ T. Š.

Čak i ako niste pretjerani ljubitelj batata, pripremljen na ovaj način mogao bi vas itekako oduševiti. Pečeni batat s pikantnim punjenjem i vrhnjem jednostavno se priprema, a još brže nestaje s tanjura!

Sastojci:

1,5 kg batata
1 glavica luka
1 crvena paprika
1 čili papričica
1 režanj češnjaka
500 g mljevene junetine
1 žličica slatke mljevene paprike
1 žlica koncentrata rajčice
200 ml pasirane rajčice
sol
maslinovo ulje
200 g domaćeg kiselog vrhnja
1 žlica svježeg peršina


Priprema:

Operite batate, izbockajte ih i posložite na obloženi lim za pečenje te prelijte s malo maslinova ulja. Pecite u pećnici zagrijanoj na 200 °C 40-50 minuta. Luk i papriku očistite i narežite na kockice, čili papričicu i češnjak sitno nasjeckajte. U većoj tavi zagrijte maslinovo ulje pa na njemu pržite sitno sjeckani luk i papriku dok potpuno ne omekšaju. Dodajte sitno sjeckani češnjak i čili pa pržite još 2-3 minute. Dodajte junetinu, dobro je promiješajte. Pržite dok meso ne dobije lijepu smeđu boju i dok tekućina ne ishlapi. Dodajte papriku, sol i koncentrat rajčice. Sve dobro promiješajte pa dodajte pasiranu rajčicu i dvije šalice vruće vode. Kuhajte na srednjoj vatri dok se umak ne zgusne. Pečene batate razrežite po dužini na tanjuru za posluživanje, odvojite koru, lagano posolite i zgnječite vilicom. Dodajte meso s umakom. Na sve dodajte žlicu vrhnja i pospite peršinom.

Autor:Dnevno.hr/ T. Š.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.