Patka s narančom: Sočno i ukusno meso sa neodoljivim aromama

Autor: Dnevno.hr/F. P.

Obogatite svoj stol ovim nevjerojatno sočnim i neodoljivim mesnim jelom, idealnim za hladne jesenske dane!

Sastojci:


1 patka (oko 2-3 kg)
2 naranče
2 žlice maslinova ulja
sol i svježe mljeveni crni papar po ukusu
1/4 šalice narančina soka
2 žlice meda
2 žlice balzamičnog octa
2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
grančica svježeg ružmarina

Priprema:

Operite patku i obrišite je papirnatim ručnicima kako biste uklonili višak vlage. Prerežite jednu naranču na četvrtine i stavite je u trbušnu šupljinu patke. U maloj zdjeli pomiješajte maslinovo ulje, narančin sok, med, balzamični ocat, sitno nasjeckani češnjak, sol i crni papar. Premažite patku dobivenom marinadom s obje strane i unutar trbušne šupljine. Ostavite je u hladnjaku da se marinira najmanje sat vremena (po mogućnosti dulje, čak i preko noći). Prethodno zagrijte pećnicu na 180 °C. Stavite mariniranu patku, s kožom prema gore, na rešetku u velikoj pećnici. Postavite lim ispod rešetke zbog masnoće. Pecite patku u zagrijanoj pećnici oko 2 do 2,5 sata, ili dok koža ne postane hrskava i meso ne dostigne željenu unutarnju temperaturu (oko  70 °C za srednje pečenu patku). Izmiksajte drugu naranču u blenderu kako biste dobili sok. Kada patka bude gotova, prelijte ju narančinim sokom. Ostavite da odstoji nekoliko minuta prije nego što je narežete na komade. Narezanu patku poslužite uz prilog po želji.

Autor:Dnevno.hr/F. P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.