Foto: Guliver Image

Ovog proslavljenog autora primio je i predsjednik Lijepe Naše: Znate li o kome se radi?

Autor: Dnevno.hr/F. P.

“Novca sam zaradio za pet ili šest generacija potomaka, tako da ne pišem zbog zarade. To je ono što želim raditi, jer moje pisanje je spajanje s Bogom,” riječi su brazilskog spisatelja Paola Coelha, koji je nedavno proslavio 76. rođendan.

Zbog brojnih ostvarenja, Coelha mnogi smatraju jednim od najslavnijih pisaca našeg doba.

Majka ga je slala u duševnu bolnicu

Rođen je 1947. godine u Rio de Janeiru kao Paolo Coelho de Souza. Porod je navodno bio toliko dramatičan da su medicinske sestre isprva pomislile da je mrtav. Rođen je u iznimno katoličkoj obitelji, a majci se nije svidjela njegova želja da postane pisac.

Foto: Guliver Image

Naime, čak tri puta ga je prisilno slala u duševnu bolnicu kako bi mu izbila tu kreativnu namjeru iz glave. Paolo je svaki put bježao iz bolnice, da bi ga sa 20 godina napokon pustili da se vodi svojim željama.

Doživio duhovno prosvjetljenje

Nakon svega Paolo je ipak godinu dana studirao pravo, nakon čega se ispisao i počeo putovati svijetom kao hipik. Uskoro ga se počelo povezivati sa okultizmom, pa je 1974. godine uhićen zbog subverzivnih aktivnosti.

Foto: Guliver Image

Nekoliko godina kasnije, Paolo je doživio duhovno prosvijetljenje prešavši cestu Santiago de Compostela. Put dug 500 kilometara tema je njegovog prvog romana ‘Hodočašće‘, objavljenog 1987. godine.

Pripadnik je ezoterijskog društva

Pravo prosvijetljenje doživio je godinu dana kasnije, objavom romana ‘Alkemičar‘. Upravo to je jedna od njegovih najpoznatijih knjiga, koja je do 2016. godine prevedena na 88 svjetskih jezika. Nekoliko godina ranije Coelho je ušao u Guinnessovu knjigu rekorda kao živući pisac čija je knjiga prevedena na najviše svjetskih jezika.
Plazibat ljubi ‘splitsku Barbie’: Unuka je poznatog plivača, a svojim atributima mami uzdahe: ‘Svjesna sam da ne izgleda baš nježno…’

Ovaj pisac pripadnik je reda RAM, španjolskog ezoterijskog društva osnovanog 1492. godine, a u koje ga je inicirao jedan Nizozemac s kojim se sreo na kavi. Iako ono spada pod katoličko društvo, Crkva ga ne smatra svojim djelom.
Roman ‘Alkemičar’ Coelhu je donio iznimnu popularnost i u Lijepoj Našoj, koju je svojedobno i posjetio. Ovaj proslavljeni Brazilac vjerojatno je među jedinim inozemnim autorima koje je prilikom posjeta Hrvatskoj primio predsjednik, u ovom slučaju Stipe Mesić.

Autor:Dnevno.hr/F. P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.